AKTUALIZÁCIA: Rusko sťahuje časť vojakov, cvičenia však pokračujú

NETKY.SK • 15 Február 2022, 09:40 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Rusko sťahuje časť vojakov, cvičenia však pokračujú

MOSKVA - Časť ruských vojenských síl rozmiestnených v blízkosti ukrajinskej hranice sa vracia na svoje základne. Hovorca ministerstva obrany potvrdil, že v súčasnosti pokračujú vojenské cvičenia vo viacerých oblastiach.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 15. februára, 10:40 

 

„Jednotky z Južného a Západného vojenského okruhu po splnení svojich úloh začali nastupovať do (prostriedkov) železničnej a cestnej dopravy a dnes sa začnú presúvať na svoje vojenské základne,“ povedal v Moskve hovorca rezortu obrany Igor Konašenkov, ktorého citovali ruské tlačové agentúry.

 

img

 

Konašenkov dodal, že ostatné jednotky – „prakticky všetky vojenské okruhy, flotily a výsadkové sily“pokračujú v cvičeniach vo viacerých oblastiach.

 

Možno vás zaujme: Volodymyr Zelenskyj pozval Joe Bidena do Kyjeva. Dohodli sa na spoločnej stratégii

 

Uviedol, že vojaci Východného vojenského okruhu a výsadkové sily zapojené do cvičenia Spojenecké odhodlanie 2022 v spolupráci s bieloruskými ozbrojenými silami nacvičujú odrazenie agresie proti zväzovému štátu. „V operačne dôležitých oblastiach svetového oceánu a vo vodách morí susediacich s územím Ruska prebieha séria námorných cvičení zahŕňajúcich lode, ponorky a námorné letectvo,“ dodal Konašenkov.

 

img

 

Zopakoval, že po skončení cvičení sa tieto jednotky vrátia do miest stálej dislokácie. Podľa agentúry TASS Konašenkov informoval, že poslednú etapu rusko-bieloruských cvičení Spojenecké odhodlanie 2022 budú monitorovať vojenskí pridelenci veľvyslanectiev cudzích štátov akreditovaných v Bielorusku.

 

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová na Facebooku dnes uviedla, že „15. február 2022 sa zapíše do dejín ako deň zlyhania západnej vojnovej propagandy. Boli ponížení a zničení bez jediného výstrelu“

 

 

Západ, ale najmä USA, už týždne upozorňujú, že Rusko by mohlo napadnúť Ukrajinu, keďže v blízkosti jej hraníc sústredilo vyše 100 000 vojakov a v uplynulých dňoch spustilo v južnom Bielorusku spoločné cvičenie s tamojšou armádou.

 

Prečítajte si tiež: Joe Biden a Boris Johnson označili ruskú slabinu. Moskva žiada diplomatické riešenie

 

Rusko tvrdenia o príprave invázie odmieta a tvrdí, že pre nikoho nepredstavuje žiadnu hrozbu. Žiada však od USA a NATO bezpečnostné záruky, v rámci ktorých požaduje aj to, aby sa Ukrajina nestala súčasťou Severoatlantickej aliancie.

 

img

Vladimir Putin a Emmanuel Macron

 

K téme: Ukrajina žiada od Nemecka protitankové strely. Oligarchovia utekajú z krajiny

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies