Do Venezuely už dorazili prvé zásielky zahraničnej pomoci

NETKY.SK • 12 Február 2019, 11:22 • 2 min
Do Venezuely už dorazili prvé zásielky zahraničnej pomoci

CARACAS - Venezuelská opozícia prevzala podľa vlastných údajov prvé zásielky humanitárnej pomoci zo zahraničia, a to i napriek blokovaniu hraníc vládnymi zložkami.

slovakia

left justify in out

Samozvaný dočasný prezident Juan Guaidó zverejnil v pondelok večer (miestneho času) na Twitteri videonahrávku, kde je zachytený medzi kartónovými škatuľami a hromadami bielych plechoviek.

 

 Hoy hicimos la primera entrega de la #AyudaHumanitaria. 1.700.000 porciones para atender a nuestras madres embarazadas y niños en estado de desnutrición.

 

Opozičný vodca drží v rukách balíček s nápisom "Stopové prvky v prášku". Prvých 1,7 milióna porcií je podľa neho určených pre tehotné ženy a podvyživené deti.

Guaidó v nahrávke nespomenul, ako sa opozícia k zásielkam dostala. Na utorok ohlásil ďalšie demonštrácie.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cumpliendo con nuestras competencias, hoy entregamos el primer cargamento de insumos de la #AyudaHumanitaria a la Asociación de Centros de Salud (AVESSOC) quienes promueven la atención médica integral para los más vulnerables a nivel nacional; con 85 mil suplementos que se traducen en 1.700.000 raciones nutricionales para niños y 4.500 suplementos para embarazadas. _ Esta entrega representa 20 raciones para cada beneficiario, y corresponde a la primera fase de atención a las poblaciones más vulnerables como consecuencia de la crisis humanitaria que estamos enfrentando. _ Es una pequeña muestra de lo que podemos lograr con la apertura del canal humanitario y poder salvar vidas. _ ¡A todos los países que están siendo partícipes y cooperadores, a todos los que se están sumando al voluntariado, avanzamos con fuerza! ¡Juntos vamos a lograr la #AyudaHumanitaria en Venezuela!

Príspevok, ktorý zdieľa Juan Guaidó (@jguaido),

 

Spor o dodávky pomoci je súčasťou mocenského súboja medzi opozičným vodcom, predsedom venezuelského parlamentu Guaidóom a prezidentom Nicolásom Madurom. Guaidó sa vyhlásil 23. januára za dočasného prezidenta s odôvodnením, že opätovné zvolenie Madura vo vlaňajších voľbách bolo protiprávne a nemal sa preto ujímať vlády na ďalšie šesťročné funkčné obdobie.

 

img

Nicolás Maduro

 

Guaidó požiadal o humanitárnu pomoc pre státisíce Venezuelčanov, ktorí podľa jeho slov trpia nedostatkom potravín a liekov. Obyvateľov krajiny vyzval, aby sa prihlásili ako dobrovoľníci pri uskladňovaní a distribúcii pomoci. Približne sto ton humanitárnej pomoci zo Spojených štátov zostalo uskladnených v kolumbijskom meste Cúcuta po tom, čo jej venezuelské úrady zablokovali vstup do krajiny. Ďalšie centrum humanitárnej pomoci majú vytvoriť v brazílskom štáte Roraima na hranici s Venezuelou.

 

img

 

Maduro, ktorý humanitárnu pomoc považuje za zámienku na vojenský zásah americkej armády, navštívil v nedeľu vojenské cvičenie s cieľom demonštrovať svoju schopnosť udržať pomoc mimo krajiny. "Nemôžu prísť po súši, pretože sú tu vojaci, ktorí americké impérium donútia zaplatiť za každý jeden dotyk s posvätnou venezuelskou pôdou našich otcov," povedal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies