Ministri schválili zmeny v procese prípravy rozpočtu

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 11:47 • 2 min
Ministri schválili zmeny v procese prípravy rozpočtu

BRATISLAVA - Proces prípravy rozpočtu sa bude upravovať. Vláda totiž v stredu schválila návrh ministerstva financií na zmenu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, ktorý okrem iného reaguje aj na významnejšie prepojenie národného rozpočtového procesu s procedúrami v rámci Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Po novom by tak napríklad rezort financií nemal pripravovať východiská rozpočtu verejnej správy a predkladať ich na rokovanie vlády ako samostatný materiál, ale pri zostavovaní rozpočtu by sa vychádzalo z programu stability, ktorý kabinet schvaľuje a každoročne do konca apríla predkladá do Bruselu. Jeho súčasťou sú totiž podľa ministerstva aj všetky relevantné údaje dôležité na zostavenie rozpočtu verejnej správy, vrátane určenia schodku rozpočtu verejnej správy.


Okrem východísk rozpočtu verejnej správy sa už zrejme nebude Národnej rade SR predkladať ani samostatný materiál o plnení rozpočtu verejnej správy za prvý polrok bežného roka s výhľadom do konca roka. Podľa súčasných pravidiel tak musí vláda urobiť najneskôr do 90 dní od uplynutia prvého polroka. Údaje z tejto správy sú však taktiež súčasťou samotného návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce obdobie, ktorý musí vláda do parlamentu predložiť najneskôr do 15. októbra. Rezort financií tak navrhuje, aby informácie o očakávanej skutočnosti bežného rozpočtového roka dostávala Národná rada SR iba v rámci návrhu rozpočtu verejnej správy. Do Národnej rady SR sa tak bude predkladať len jeden materiál, ktorý bude obsahovať tak údaje, ako aj informáciu o očakávanej skutočnosti bežného rozpočtového roka, ktorej obsahom bude aj vysvetlenie prípadných odchýlok od schváleného rozpočtu verejnej správy, tvrdí rezort financií.


Predložená novela, ktorej účinnosť sa predpokladá od 1. augusta tohto roka, okrem toho reaguje aj na zmenu metodiky štatistického vykazovania. Podľa novej metodiky ESA 2010 sa totiž do okruhu verejných financií zaradili aj viaceré inštitúcie, ktoré v ňom predtým nefigurovali. Po novom tak bude musieť napríklad rezort zdravotníctva vypracúvať súhrnný rozpočet za zdravotnícke zariadenia zaradené do verejnej správy, takisto bude potrebné zabezpečiť vypracúvanie rozpočtov ďalších subjektov, zaradených do okruhu verejnej správy, ktoré spadajú pod ostatné rezorty.


Novela upravovala aj udeľovanie pokút pre samosprávy pri porušení ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti. Niektoré z navrhovaných opatrení však ministerstvo financií po zásadných pripomienkach Rady pre rozpočtovú zodpovednosť napokon z novely stiahlo. Rozpočtovej rade sa napríklad nepozdávalo, že na účely ukladania pokuty sa do celkovej sumy dlhu obce alebo vyššieho územného celku nemali započítavať záväzky z návratných zdrojov financovania, ktoré sa poskytli zo štátnych finančných aktív alebo z banky v zakladateľskej pôsobnosti štátu. Zjemňovať sa napokon nebude ani opakované udeľovanie pokút samosprávam.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies