Na pláži škótskeho ostrova uhynuli desiatky delfínov

NETKY.SK • 17 Júl 2023, 10:00 • 2 min
Na pláži škótskeho ostrova uhynuli desiatky delfínov

EDINBURGH - Viac ako 50 delfínov dlhoplutvých uviazlo v nedeľu na pláži ostrova Lewis, ktorý leží pri západnom pobreží Škótska a je súčasťou súostrovia Vonkajšie Hebridy.

slovakia

left justify in out

Na miesto boli privolaní dobrovoľníci z organizácie British Divers Marine Life Rescue (BDMLR) venujúcej sa záchrane morských cicavcov, ktoré sa dostanú do problémov. Tí zistili, že na pláži uviazlo približne 55 delfínov, z ktorých však bolo nažive len 15. Dva aktívne jedince sa pokúsili dostať späť do vody, čo sa im čiastočne podarilo — jeden odplával, no druhý opäť uviazol a neskôr uhynul, rovnako ako ďalšie tri delfíny. V nedeľu popoludní sa nakoniec rozhodlo o usmrtení zostávajúcich zvierat, keďže šance na ich prežitie boli minimálne.

Podľa BDMLR nie je známe, prečo zvieratá uviazli na pláži. Predpokladá sa, že skupina sledovala jednu zo samíc, u ktorej zrejme nastali komplikácie pri pôrode. "Keď sú delfíny dlhoplutvé zranené, niekedy spanikária a odplávajú. Preto sa domnievame, že celá skupina uviazla, pretože samica porodila," uviedla v stanovisku BDMLR. K uviaznutiu delfínov dlhoplutvých na pobreží dochádza najmä v Austrálii a na Novom Zélande. Pri západnom pobreží austrálskeho štátu Tasmánia uhynulo v septembri 2020 približne 380 zvierat, o dva roky ich bolo na inom mieste viac ako 200.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies