Ministerstvo vnútra a Hasičský zbor dávajú na známosť tipy a rady bezpečnosti na ľadových plochách

NETKY.SK • 29 Január 2024, 18:45 • 2 min
Ministerstvo vnútra a Hasičský zbor dávajú na známosť tipy a rady bezpečnosti na ľadových plochách

Hasičský a záchranný zbor sa okrem plnení úloh pri zdolávaní požiarov, poskytovaní pomoci a vykonávaní záchranných prác pri haváriách, živelných pohromách, mimoriadnych udalostiach a pri ochrane životného prostredia podieľa i na záchranných a pátracích akciách na vodných hladinách. Na tento typ záchrannej akcie má HaZZ vyškolených hasičov záchranárov špecialistov z potápačských skupín. Odporúčanie odborníkov v rámci pohybu na zamrznutých ľadových plochách je – pred vstupom na zamrznutý ľad je nutné skontrolovať hrúbku ľadu. Bezpečný ľad pre jednu osobu je od 10 do 15 cm, pre skupinu viacerých osôb je to 20 cm a viac.

slovakia

left justify in out

Bezpečná verzus nebezpečná ľadová plocha

Vyššie uvedené hrúbky ľadu však nezaručujú, že sa ľad nemôže preboriť. To, že na niektorých miestach dosahuje ľad na vodnej hladine odporúčanú bezpečnú hrúbku od 10 do 20 centimetrov a viac neznamená, že táto hrúbka je po celej jeho ploche.

  • Hrúbku ľadu odporúčame skontrolovať ešte pred vstupom na vodnú zamrznutú plochu a to tak, že napríklad pri brehu vysekneme kúsok ľadu, prípadne zistíme jeho hrúbku vrtákom.
  • Všímať si musíme tiež ako ľadová plocha, na ktorú sa chystáme, vyzerá. Či je ľad popraskaný, či sa v ňom nachádzajú zamrznuté predmety, prípadne, či na niektorých miestach nevyzerá oslabený.
  • V prípade pokrytia snehovou vrstvou ľad nevieme vizuálne skontrolovať. V takomto prípade je lepšie sa takejto ploche vyhnúť. Ľad totiž mrzne pomalšie, ak je na ňom izolačná vrstva snehu.
  • Treba ľadu tiež načúvať, či nie je počuť tupé zvuky alebo praskanie.
  • Nutné je tiež kontrolovať počasie a výšku mínusových teplôt, od ktorých záleží či počas noci alebo dňa nenastal náhly odmäk, ktorý do značnej miery ovplyvňuje štruktúru ľadu.
  • Nikdy nevstupovať na zamrznutú vodnú plochu sám!

Ako sa zachovať v prípade, že ľad začne pod nami praskať, alebo sa preboríme

  • V prípade preborenia sa treba nájsť miesto, kde je ľah najhrubší a pokúsiť sa dostať späť na ľadovú plochu. Treba zachovať rozvahu, v studenej vode dochádza k rýchlemu vysileniu a podchladeniu. Pomôcť si môžeme, ak máme pri sebe napríklad hokejku, použiť ju takým spôsobom, že ju položíme pred seba a ňou si vieme po rozložením váhy pomôcť.
  • V prípade praskania ľadu pod nohami treba okamžite rozložiť váhu, a to tým, že si ľahneme a roztiahneme ruky, a ak je to možné opustime ľadovú plochu. Ľad opustíme plazením, a to po ceste, po ktorej sme prišli, aj keby bola dlhšia, lebo o tej vieme, že je bezpečná.
  • Pokiaľ svedok má na dosah z brehu preborenú osobu,  môže jej podať napríklad konár, hokejku, prípadne použiť ťažné lano z auta a tým jej pomôcť dostať sa na breh. 
  • Nikdy nechodiť na zamrznuté jazero sám. Vždy je potrebné ísť minimálne vo dvojici, nakoľko v prípade potreby vie druhá osoba zavolať pomoc.
  • V prípade detí je vždy nutná prítomnosť zodpovednej dospelej osoby, ktorá vie zhodnotiť situáciu.
  • V prípade preborenia ľadu, prepadu a ohrozenia života treba okamžite volať záchranné zložky na čísla 150 alebo 112!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Foto: Bratislavské Noviny / Matúš Husár (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies