Nežná Marilyn, štýlová Hepburn či asertívna kráska Jane Russell. Prečo sú ženské ikony zlatej éry Hollywoodu doposiaľ nezabudnuteľné

NETKY.SK • 18 September 2023, 19:00 • 2 min
Nežná Marilyn, štýlová Hepburn či asertívna kráska Jane Russell. Prečo sú ženské ikony zlatej éry Hollywoodu doposiaľ nezabudnuteľné

Zlatý vek Hollywoodu bol pestrý, neopakovateľný a podobnú atmosféru dnes už skrátka nemožno zažiť. Pozrime sa spoločne ako sa talentované krásky zapísali do histórie a prečo ich čaro nevieme dostať z hlavy ani v súčasnej modernej spoločnosti.

slovakia

left justify in out

Mnoho filmových historikov datuje začiatol zlatej ery od filmu Zrodenie národa (1915) ako prvý film zlatého veku. 


Zrod národa bol nepochybne priekopníckym filmom, ale bol tiež nemilosrdne rasistický a do veľkej miery zodpovedný za oživenie Ku Klux Klan (rasistická organizácia v južných štátoch USA, pozn. red.) v Spojených štátoch.

 

Začiatok zlatej éry Hollywoodu

Hollywood sa otočil rôznymi novými smermi, z ktorých mnohé boli oveľa liberálnejšie.

Silent Era – nastúpenie tichého filmu ( 1915-1929 ) a Pre-Code Hollywood bola krátka éra v americkom filmovom priemysle medzi rozšíreným prijatím zvuku vo filme v roku 1929 a presadzovaním smerníc cenzúry Motion Picture Production Code, všeobecne známych ako Haysov kód, v polovici roku 1934.

 

 

Éry zahŕňali niektoré ikonické filmy, napríklad The Ten Commandments, City Lights, The Public Enemy a Frankenstein. 

 

 

Pozlátko a pôvab starých čias

 

Pri pomyslení na Zlatý vek Hollywoodu ľuďom pravdepodobne prejde hlavou najprv pozlátko a pôvab okolo tohto obdobia. Tie boli spopularizované v polovici tridsiatych rokov až zaciatkom šesťdesiatych rokov.

 


Niektoré z najväčších hviezd zlatého veku boli herci Cary Grant, James Stewart, James Dean, Clark Gable a Gregory Peck a herečky Grace Kelly, Ingrid Bergman, Audrey Hepburn, Marilyn Monroe a Elizabeth Taylor.

 


Večná hviezda Marilyn Monroe

 

Za svojich čias bola najväčším sex symbolom. Pracovala ako herečka, modelka a speváčka.

 

Jej príbeh už všetci dobre poznáme. Marilyn Monroe, vlastným menom Norma Jeane, strávila svoje detstvo v deckých domovoch a viac ako čokoľvek iné dúfala, že raz bude milovaná.
Táto potreba ju sprevádzala celým jej dospelým životom, no nikdy ju skutočne nedokázala naplniť. Najlepšie tak vieme obhájiť jej zdanlivo vrodený talent na zvádzanie.

 

Jej život bol rozobraný vo viac ako štyridsiatich knihách. V súčasnosti záujem o jej život a zvedavosť po jej osobnosti stále neutícha.

 

Inteligentná kráska podceňovaná spoločnosťou

 

Málokto vie, že v skutočnosti vôbec nebola hlúpa chichotajúca sa blondínka, ako ju vykresľovali filmové plátna. Bola vzdelaná, stále sa rozvíjala, pracovala na sebe, chodila na kurzy, terapie a mala obrovskú knižnicu.

 

Norma Jeane bola jednou z najsčítanejších žien na západnej pologuli a Marilyn Monroe bola úloha, ktorá zmenila jej život. Marilyn, hoci nie je formálne vzdelaná, sa údajne mala I.Q. zo 168 (hoci neexistujú žiadne renomované zdroje, hovorí sa, že si dala spraviť I.Q. test, pretože bola už nervózna z toho, že bola neustále označovaná ako “bimbo” ). 

 

Vzhľadom na to, že Monroe bola prirodzenou zabávačkou, nie je prekvapujúce, že niektoré z jej najlepších úloh boli v komédiách. Herečka často rozosmievala publikum vo filmoch ako Gentlemen Prefer Blondes ( 1953 ) a Some Like It Hot ( 1959 ).

 

 

 

Napriek prekážkam osudu

 

 

Jej život bol vždy zahalený tajomstvom, od jej škandálnych manželstiev a podozrivých vzťahov s bohatými mužmi až po jej nevyriešenú smrť. Jej osobný život je predmetom nepretržitých konverzácií a početných príbehov či diskusií.

 

 

Dokonca aj desaťročia po jej smrti o nej vychádzajú knihy, dokumenty a otvorené diskusie.

No život, napokon aj smrť, hviezdy doposiaľ zakrýva oblak kontroverzie.


     

Štýlová ikona Audrey Hepburn

 

Žena o ktorej vieme povedať, že je učebnicovým vyobrazením stelesnenej dokonalosti a ženskosti.
Je ňou práve ikona filmu a tvár najznámejších romantických filmov 60. rokov.

 

 

Určite u poznáte z filmov ako Raňajky u Tiffanyho a My Fair Lady.
Slávna fotografia z filmu s držiakom cigariet v ruke je pravdepodobne jedným z najznámejších filmových fotografií.

 

Trpela nedostatkom lásky 

 

Bola kedysi najviac verejne zbožňovanou ženou na svete, napriek tomu cítila hlboký nedostatok lásky v jej súkromnom živote. Nový film o Audrey Hepburn, prvá vyrobená so súhlasom jej rodiny, odhaľuje jej mimoriadny smútok a bolesť, keď úprimne diskutuje o traumách spôsobených jej otcom, jej manželstvámi a potratmi.

 

“Najlepšie strážené tajomstvo Audrey bolo, že bola smutná,” hovorí jej najstaršia vnučka Emma Ferrerová, ktorá sa narodila rok po smrti babičky.




Napokon, verejnosti bola vždy známa jej "ikonická"  závislosť na cigaretách, siahala po nich vždy keď bola smutná a stálo ju to pravdepodovne aj život, ktorý ukončil ťažký boj s rakovinou.

 

Legenda aj v súčasnom svete

V minulosti bola ikonická kvôli svojej nezvyčajnej a nenapodobiteľnej tvári. Rozkošná Aundrey mala však aj jedinečný talent.

V súčasnosti je stále "in" jej štýl skutočnej feme fatalle, bohyne elegantného štýlu, ktorý prezentovala ako skutočná dáma.

           

Sex symbol Jane Russell

 

Jane je najviac známa svojou nádhernou postavou presýpacích hodín a zmyselnou tvárou. Atraktívna herečka však nebola len peknou tváričkou, vo filmových skvostoch odviedla kus dobrej roboty a stala sa tak súčasťou nezabudnuteľnej série herečiek zlatého veku hollywoodu.

 

Preslávila ju jej krásna postava

 

 

Jane vyrastala so štyrmi bratmi. Jej otec bol poručík americkej vlády a matka herečka putovnej divadelnej spoločnosti. Jej snom nebolo byť herečkou, spočiatku Russel chcela byť módnou návrhárkou.

 

Osud s ňou mal však iné plány.

Medzi ďalšie známe filmy tejto tmavovlásky patrí napríklad komédia Páni sa ženia s brunetkami (1955), westernová komédia Bledá tvár (1948) alebo romantický western The Outlaw (1943).

 

Russell bola trikrát vydatá. Vďaka svojej zmyselnej postave sa stala slávnou ešte skôr, než ju na plátnach kín uvidelo široké publikum. Stala sa klasickým plagátovým dievčaťom, jej fotografie v plavkách alebo v šatách s hlbokými výstrihmi si podľa AP obľúbili predovšetkým vojaci v druhej svetovej vojne.

 


Asertívna a vášnivá bohyňa

 

 

Z akýchkoľvek prejavov, ktoré sú dostupné verejnosti viete hneď na prvé počutie približne odhadnúť jej osobnosť. Asertívny hlas, pohľad do duše a vášeň v očiach.

 

Túžili po nej tisíce mužov. Americká herečka Jane Russell bola hollywoodskym sex symbolom štyridsiatych a päťdesiatych rokov minulého storočia. Hrala s Marilyn Monroe. Potom sa z filmu stiahla do ústrania. Venovala sa svojmu kostolnému zboru a charite. V pondelok vo veku 89 rokov zomrela v rovnaký deň ako francúzska diva Annie Girardotová. Príčinou smrti boli dýchacie problémy.


Napriek niektorým spoločným črtám sa dve herečky zlatej éry veľmi odlišovali – charizmatická a ostrá jane a nežná, prítulná marilyn.

Jane sa svojou krásou, talentom a asertivitou člení medzi hviezdy, ktoré žiaria dodnes.

 

 

Použité zdroje:

https://www.washingtonpost.com/archive/lifestyle/1986/12/07/the-feminist-and-the-femme-fatale/d9301d18-5f37-452a-a608-4bd5d6cf7688/

https://screencraft.org/blog/what-is-a-femme-fatale-character/

https://screencraft.org/blog/what-is-a-femme-fatale-character/

https://www.studiobinder.com/blog/when-was-the-golden-age-of-hollywood/

https://www.discoverwalks.com/blog/united-states/10-reasons-why-marilyn-monroe-is-famous/

https://hnonline.sk/style/kultura/348491-zomrela-herecka-jane-russell-sexsymbol-hollywoodu-40-a-50-rokov

https://diva.aktuality.sk/clanok/qqQ1gXM/skandalozny-zlaty-vek-hollywoodu-okazale-vecierky-kokain-i-nahota-uz-teraz-sa-sepka-ze-tento-film-si-pojde-po-oscara/

 

 

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: themoney.co
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies