Ministerstvo varuje obyvateľov: Odpad na skládke vo Vrakuni je toxický, kontaminoval vodu aj pôdu

NETKY.SK • 14 Jún 2017, 12:34 • 2 min
Ministerstvo varuje obyvateľov: Odpad na skládke vo Vrakuni je toxický, kontaminoval vodu aj pôdu

BRATISLAVA – Dlhoročný problém s odstránením skládky v bratislavskej Vrakuni vyústil do obrovských problémov. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) preto varuje obyvateľov a majiteľov záhrad tejto mestskej časti, aby sa vyvarovali pitiu vody zo studní a konzumácie dopestovanej zeleniny.

slovakia

left justify in out

MŽP priznalo, že situácia je oveľa vážnejšia a je nutné ju okamžite riešiť, pretože sa do pôdy a podzemných vôd dostávajú nebezpečné látky. Prvým krokom má byť toxickú skládku zavrieť do obrovskej kapsule, čo odborníčka nepovažuje za dostačujúce opatrenie.

 

Mestské časti ako Vrakuňa, Ružinov či Podunajské Biskupice sú vystavené obrovskej kontaminácii, upozorňujú jednotlivé mestské časti. Podľa výsledkov záverečnej správy MŽP, v ktorom analyzovalo vplyv toxickej skládky v bývalej Dimitrovke sa preukázalo, že oblasť je zamorená pesticídmi, fungicídmi a inými nebezpečnými chemikáliami.

 

Toxíny sa šíria zo starej skládky Dimitrovky v časti Vrakuňa podľa niektorých odhadov a meraní až zhruba desať kilometrov ďaleko až na okraj Bratislavy. „Kontaminačným mrakom sú zasiahnuté časti mestských častí Vrakuňa, Podunajské Biskupice a Ružinov. Obce Rovinka, Dunajská Lužná, Most pri Bratislave a Miloslavov nie sú kontaminačným mrakom zasiahnuté, ale sú situované v smere možného šírenia sa kontaminácie,“ píše sa v správe ministerstva.

 

Neriešením tejto situácie by mohlo dôjsť ku kontaminovaniu zdroju pitnej vody, teda Žitného ostrova. Po hrozných výsledkoch testov odborníci rozšírili varovanie aj na konzumáciu zeleniny. „Najrizikovejšou expozičnou cestou je okrem konzumácie koreňovej a listovej zeleniny dopestovanej na lokalite aj pitie podzemnej vody zo studní. Riziká boli vypočítané tiež pre kontakt s kontaminovanou zeminou a jej prípadné prehltnutie (ktoré je nebezpečné najmä pre deti),“ píše sa vo varovaní na stránke Vrakune.

 

Všetky toxíny objavené sú vysoko nebezpečné a zdraviu škodlivé, môžu zasiahnuť dýchacie cesty, oči či vyvolať neurologické poruchy, zvracanie, zhoršenie koordinácie, bolesti hlavy, stratu vedomia ale aj v najhoršom prípade smrť.

 

Aj napriek tomu, že prvé merania boli vykonávané ešte v 90. rokoch minulého storočia, sa so skládkou žiaľ nič nedialo. V roku 2002 obyvateľom Vrakune zakázali piť či polievať vodou zo studní. MŽP sa bráni, tým že je jedinou inštitúciou, ktorá sa danú situáciu naozaj snaží vyriešiť.

 

https://www.netky.sk/clanok/skladka-v-bratislave-definitivne-znecistila-podzemnu-vodu-kontaminacia-smeruje-k-zitnemu-ostrovu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies