Skládka v Bratislave definitívne znečistila podzemnú vodu, kontaminácia smeruje k najväčšiemu zdroju pitnej vody na Slovensku

NETKY.SK • 13 Jún 2017, 10:07 • 2 min
Skládka v Bratislave definitívne znečistila podzemnú vodu, kontaminácia smeruje k najväčšiemu zdroju pitnej vody na Slovensku

BRATISLAVA – Bratislavské mestské časti informovali na svojich weboch o kontaminácii podzemnej vody z bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova vo Vrakuni, ktorá zasiahla Žitný ostrov.

slovakia

left justify in out

Obyvatelia Vrakune, Podunajských Biskupíc a Ružinova, ktorí už dlhodobo upozorňovali na tento problém sa riešenia nedočkali. Kompetentné úrady sa žiaľ nemali k tomu, aby kritickú situáciu začali včas riešiť a teraz je podzemná voda kontaminovaná a smeruje k jednému z najväčších zdrojov pitnej vody na Slovensku. Ministerstvo životného prostredia požiadalo o geologický prieskum látok, ktoré by mohli ohroziť kvalitu podzemnej vody v celej oblasti. "V podzemnej vode boli identifikované hlavne pesticídy, herbicídy, chlórované uhľovodíky a benzén-toluén-etylbenzén-xylén (BETEX) a iné látky," priblížil rezort. Ten realizáciu podrobného geologického prieskumu environmentálnej záťaže zabezpečil v rokoch 2014-2015.

 

Vzhľadom na rozsah znečistenia zemín a podzemných vôd boli preukázané aj zdravotné riziká pre človeka v kontaktnej zóne a riziká šírenia znečistenia podzemnou vodou. "Najrizikovejšou expozičnou cestou je okrem konzumácie koreňovej a listovej zeleniny dopestovanej na lokalite aj pitie podzemnej vody zo studní. Zvýšené sú aj potenciálne riziká plynúce zo sprchovania pri využívaní kontaminovanej vody a z kúpania v bazénoch napúšťaných zo studní," píše v liste ministerstvo.

 

Kontaminácia zasiahla hlavne oblasti bratislavskej Vrakune, Podunajské Biskupice, Ružinov, Rovinku, Dunajskú Lužnú, Most pri Bratislave,  Miloslavov ale aj ostatné obce situované v smere toky podzemných vôd. Transport kontaminácie závisí podľa ministerstva od konkrétnej látky. Kontaminačný mrak sa rozšíril do 5 kilometrov od skládky, preto ministerstvo žiada občanov o obozretnosť pri využívaní vody so studní a žiada o hlásenie akýchkoľvek nových informácii.

 

Do mestských častí už rozposlali mapu s rozsahom kontaminácie. "Voda v studniach nachádzajúcich sa v kontaminačnom mraku nie je vhodná na akékoľvek používanie, hlavne je nevhodná na pitie, umývanie, kúpanie a polievanie. Konzumácia plodín polievaných kontaminovanou vodou predstavuje riziko pre ľudské zdravie," píše envirorezort.

 

Ministerstvo životného prostredia koncom apríla avizovalo, že už spustilo verejné obstarávanie na sanáciu tejto skládky. Predpokladané náklady na odstránenie sa odhadujú na viac ako 30 miliónov eur. Konečnú sumu však určí verejné obstarávanie.

 

Využiť sa majú eurofondy. Na sanáciu skládky vo Vrakuni sa má použiť metóda enkapsulácie, ktorou sa jej obsah zaizoluje od okolitého prostredia. Na tejto skládke sa nachádza približne 120-tisíc kubických metrov odpadu, kam sa odpad vyvážal od začiatku 60. rokov minulého storočia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies