Záchranné zložky našli trosky indonézskeho lietadla. Na palube zahynulo 62 ľudí vrátane desiatich detí

NETKY.SK • 10 Január 2021, 09:40 • 2 min
Záchranné zložky našli trosky indonézskeho lietadla. Na palube zahynulo 62 ľudí vrátane desiatich detí

JAKARTA - Indonézski potápači našli v Jávskom mori trosky havarovaného lietadla Boeing 737-500. Lietadlo zmizlo z radarov krátko po štarte.

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 10. januára 11:53

Trosky lietatla našli potápači ležať 23 metrov pod hladinou Jávskeho mora. Stalo sa tak deň po tom, ako stroj spadol krátko po vzlietnutí z Jakarty. Pád lietadla sa potvrdil po tom, ako záchranári objavili časti ľudských tiel či oblečenie.

 

Lokalizovali "čierne skrinky"

Pátracím tímom sa už podarilo lokalizovať tzv. čierne skrinky z havarovaného lietadla. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na indonézsku armádu.

 

„Sme schopní zachytiť signál z oboch čiernych skriniek a dokážeme identifikovať ich polohu. Dúfame, že sa nám ich podarí skoro vyzdvihnúť,“ povedal šéf indonézskej armády, maršal letectva Hadi Tjahjanto. Podľa jeho slov ich čoskoro začnú hľadať potápači.

 

Pojmom čierne skrinky sa označujú záznamník rozhovorov v pilotnej kabíne a záznamník letových údajov. V prípade, že sa ich objasnení príčin havárie.

 

img

 

Okolnosti tragédie nie sú známe
Ako uviedol náčelník indonézskych ozbrojených síl Hadi Tjahjanto, viditeľnosť pod vodou je dobrá, čo záchrannému tímu umožňuje rýchlejšie pátranie.

 

img


Signál z lietadla ako prvá zachytila vojenská loď v oblasti, ktorá zodpovedala súradniciam, kde s lietadlom v sobotu popoludní stratili kontakt.

 



Zatiaľ nie je známe, čo spôsobilo tragédiu. Na palube sa nachádzalo 62 ľudí. Medzi nimi bolo sedem detí a tri bábätká. Podľa doterajších správ zrejme nikto neprežil. Firma Boeing uviedla, že súcití s pozostalými a je pripravená im pomôcť.

 

Lietadlo sa zrútilo krátko po štarte
Indonézsky prezident Joko Widodo požiadal indonézsku Národnú komisiu pre bezpečnosť dopravy (KNKT) o vyšetrenie prípadu. "V mene vlády a všetkých obyvateľov Indonézie vyjadrujem úprimnú sústrasť. Robíme všetko pre to, aby sme našli obete," uviedol.

 

img

Miestni rybári pre agentúru AP potvrdili, že v sobotu popoludní počuli silnú ranu a následne videli veľké vlny. Vo vode okolo člna sa objavili palivové škvrny a tiež trosky. Dodali, že v tom čase pršalo a bola veľmi zlá viditeľnosť.

 



Ministerstvo dopravy uviedlo, že lietadlo malo pôvodne vzlietnuť o hodinu skôr, no let SJ182 pre zlé počasie odložili. Boeing vzlietol o 14:36 miestneho času a o štyri minúty zmizol z radaru po tom, ako pilot nahlásil výstup do výšky 8839 metrov.

 

img

Prezident leteckej spoločnosti Sriwijaya Air Jefferson Irwin Jauwena povedal, že 26-ročné lietadlo predtým používali v USA a bolo v dobrom stave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies