Ministerstvo kultúry podporí divadelný festival v Brezne namiesto Kotlebu

NETKY.SK • 25 August 2017, 15:31 • 2 min
Ministerstvo kultúry podporí divadelný festival v Brezne namiesto Kotlebu

BRATISLAVA - Minister kultúry Marek Maďarič podporí Festival Divadelná Chalupka v Brezne a okolitých obciach po tom, ako vedenie Banskobystrického kraja pozastavilo dotáciu, schválenú poslancami.

slovakia

left justify in out

Divadelný súbor Jána Chalupku z Brezna v septembri spoluorganizuje 13.ročník prehliadky ochotníckych aj profesionálnych súborov zo Slovenska a zo zahraničia a od ministerstva kultúry dostane na jeho organizáciu 3 000 eur.

 

„Záleží mi na tom, aby sa 13. ročník festivalu uskutočnil. Preto som sa ho v situácii, ktorá vznikla, rozhodol finančne podporiť,“ povedal o svojom rozhodnutí minister kultúry Marek Maďarič. Agentúru SITA o tom informoval hovorca ministerstva Jozef Bednár.

Dotáciu pre festival, ktorú schválilo krajské zastupiteľstvo, predseda BSK Marian Kotleba bez vysvetlenia stopol. Informáciu, že približne 1 700 eur už nemajú čakať, sa ochotníci dozvedeli, až keď sa na dotáciu telefonicky pýtali na Kotlebovom sekretariáte.

 

„Neviem, či vychádza z toho, že vlani mu podobná negatívna reklama pomohla v parlamentných voľbách a teraz dúfa, že sa to zopakuje pri regionálnych voľbách, alebo čo je za tým,“ povedal predseda Divadelného súboru Jána Chalupku Gabriel Obernauer. Vo štvrtok o tom informoval denník SME na svojej internetovej stránke.

Marian Kotleba vlani 14. marca prerušil divadelné predstavenie Kováči súboru Jána Chalupku, ktoré si objednali ako sprievodný kultúrny program pri oceňovaní najlepších učiteľov kraja. „V predstavení sa od počiatku používali krajne expresívne výrazy“, píše sa vo vyhlásení, ktoré poskytla hovorkyňa kraja Michaela Piliarová.

V roku 2016 schválilo banskobystrické krajské zastupiteľstvo dotáciu 9 000 eur pre Divadlo Štúdio tanca a tým prelomili veto predsedu Marian Kotlebu, ktorý uznesenie o zvýšení finančných prostriedkov odmietol podpísať. Pre Divadlo Štúdio tanca to bola satisfakcia za zrušenie medzinárodného festivalu Dni tanca v roku 2015, keď na jeho 11. ročník získalo divadlo grantovú dotáciu od ministerstva kultúry, ktoré však Kotleba nepodpísal.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies