Ministerstvo kultúry navýšilo finančné prostriedky pre Audiovizuálny fond a Fond na podporu umenia

NETKY.SK • 10 Október 2023, 11:00 • 2 min
Ministerstvo kultúry navýšilo finančné prostriedky pre Audiovizuálny fond a Fond na podporu umenia

Finančná podpora v celkovom objeme milión eur bude poskytnutá priamo organizátorom a organizátorkám podujatí pre školy. Výzva na podávanie žiadostí je otvorená od druhého októbra do 30. októbra 2023.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky zabezpečilo na rok 2023 navýšenie finančných prostriedkov Audiovizuálnemu fondu (AVF) spolu o 27,8 miliónov eur a Fondu na podporu umenia (FPU) o tri milióny eur. Navýšenie pre AVF je reakciou na krízy, ktorým čelí slovenské audiovizuálne prostredie od roku 2020 doteraz. Prevažnú časť navýšenej sumy tvorí dotácia vyplývajúca zo vstupu Slovenskej republiky do projektu Rady Európy Eurimages. Navýšenie pre FPU súvisí s podporou vzdelávania detí a mládeže, konkrétne s rozšírením programu Kultúrne poukazy o dotácie pre subjekty v kultúre, ako aj s kompenzáciou negatívneho dopadu inflácie na vybrané projekty.

Podpora Audiovizuálneho prostredia

 

Na podporu audiovizuálneho prostredia, ktoré je stále poznačené následkami pandémie COVIDU 19 (pokles tržieb kín, distribútorov a producentov za dva roky sa pohybuje v sume asi 51 mil. eur), zabezpečilo ministerstvo kultúry zvýšenie príspevku pre AVF o 6 miliónov eur. Audiovizuálne prostredie v súčasnosti zápasí aj s nárastom inflácie a tiež so zmenou kurzu českej koruny, čo ovplyvňuje koprodukcie s českým audiovizuálnym prostredím.

Ministerstvo kultúry tento rok pristúpilo k pilotnému projektu Rady Európy Eurimages, ktorý podporuje hlavne nezávislých producentov. Ministerka kultúry Silvia Hroncová zmluvu podpísala 28. septembra 2023. Participácia je podmienená každoročným finančným príspevkom, ktorý je hradený z rozpočtu ministerstva kultúry. Pre AVF sa v tejto súvislosti podarilo zabezpečiť 21,8 mil. eur. Prostriedky budú poskytnuté oprávneným žiadateľom formou dotácie v súvislosti s vynaloženými výdavkami pri realizácii filmových projektov.

     

Tento systém podpory pozitívne prispieva k výraznému rozvoju audiovizuálnej kultúry na Slovensku takmer vo všetkých medzinárodných ukazovateľoch, ako aj ku kvalitatívnemu nárastu filmovej a televíznej tvorby, vyjadrenému najmä počtom účasti aj cien z medzinárodných podujatí, odbornou reflexiou aj každoročnou periodicitou udeľovania národných cien v oblasti slovenskej audiovízie.

 

Navýšenie o tri milióny

 

Ministerstvo kultúry zároveň navýšilo  pre rok 2023 aj príspevok Fondu na podporu umenia o tri milióny eur, ktorý bude ako dočasná náhrada kultúrnych poukazov čiastočne využitý pre oblasť vzdelávania a podpory systematického oboznamovania sa detí a mladých ľudí s kultúrou a umením, pre podporu zvyšovania ich záujmu o aktivity spojené s kultúrou a návštevu kultúrnych prezentačno-vzdelávacích akcií. Ďalšiu časť príspevku môže FPU využiť na dofinancovanie vybraných projektov najmä v súvislosti s negatívnym dopadom inflácie. 

Očakávaným prínosom dotácie je budovanie návyku pre budúcu pravidelnú návštevu kultúrnych inštitúcií a podujatí, najmä v menej rozvinutých oblastiach, nakoľko kultúru a umenie považujeme za významný nástroj, prostredníctvom ktorého je možné odovzdávať deťom a mladým ľuďom dôležité odkazy tolerancie, vnímavosti voči potrebám slabších a sociálne vylúčených, akceptácie odlišnosti, vnímavosti environmentálnych problémov a potreby udržateľnosti, a celkovo pri osvojovaní si hodnôt demokracie a slobody.

Doteraz tzv. kultúrne poukazy pre školy zabezpečovalo prostredníctvom svojich dotačných schém Ministerstvo kultúry SR. S platnosťou od 26. 9. 2023 preberá na rok 2023/2024 túto dotačnú schému FPU. Fond v súvislosti s tým už zverejnil Mimoriadnu výzvu  č. 1/2023 pod názvom Umenie pre školy, ktorá je určená na podporu projektov, ktorých cieľovou skupinou sú žiaci a žiačky základných a stredných škôl. Finančná podpora v celkovom objeme milión eur bude poskytnutá priamo organizátorom a organizátorkám podujatí pre školy. Výzva na podávanie žiadostí je otvorená od 2. októbra do 30. októbra 2023.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies