Ministerstvo kultúry chce zmeniť zákon, aby rádiá hrali viac slovenskej hudby

NETKY.SK • 14 Apríl 2015, 18:10 • 2 min
Ministerstvo kultúry chce zmeniť zákon, aby rádiá hrali viac slovenskej hudby

BRATISLAVA - Podiel slovenskej hudby vo vysielaní každej súkromnej rozhlasovej stanice na Slovensku by mal od budúceho roka tvoriť minimálne 20 percent a od roka 2017 minimálne 25 percent z celkového času hudobnej produkcie za kalendárny mesiac.

slovakia

left justify in out

Takúto minimálnu percentuálnu hranicu navrhuje Ministerstvo kultúry (MK) SR v novele zákona o vysielaní a retransmisii, ktorú v stredu 15. apríla predkladá do medzirezortného pripomienkového konania. Vo vysielaní verejnoprávneho rozhlasu by mal podiel slovenskej hudby dosahovať minimálne 35 percent. MK SR dnes návrh prezentovalo na spoločnej tlačovej besede premiéra Roberta Fica a ministra kultúry Mareka Maďariča.

 

Premiéra podľa jeho slov so žiadosťou o podporu oslovili samotní tvorcovia, tých na tlačovej besede reprezentoval spoluzakladateľ občianskeho združenia Iniciatíva za slovenskú hudbu Martin Ďurinda. Fico svoju účasť na tlačovej besede odôvodnil práve žiadosťou tvorcov pôsobiacich na slovenskej hudobnej scéne o podporu. Podľa Fica by novelizovaný zákon mohol platiť od začiatku budúceho roka, v parlamente by sa mal objaviť v júni. Politickú podporu minister určite má, doplnil Fico s tým, že verí, že minister Marek Maďarič získa aj podporu umeleckej obce.

 

Málo vysielania slovenskej hudby diskriminuje podľa Iniciatívy za slovenskú hudbu slovenský jazyk i samotných tvorcov, “poškodzuje kultúrnu identitu Slovenskej republiky“. Stanovisko občianskeho združenia prečítal na dnešnej tlačovej besede muzikant a spevák Martin Ďurinda. Podľa iniciatívy sú nepravdivé tvrdenia súkromných vysielateľov, že poslucháči slovenskú hudbu nechcú. Veria, že v budúcnosti sa slovenskej hudby prirodzeným spôsobom bude hrať viac ako 25 percent. Iniciatíva, ktorú spoluzakladali aj Jozef Ráž a Juraj Topor, podporuje vyšší podiel vysielania domácej hudobnej produkcie v rádiách pôsobiacich v slovenskom éteri. Ako uviedli v stanovisku k návrhu novely zákona o vysielaní a retransmisii, ktorým sa má dosiahnuť vyšší podiel slovenskej hudby v slovenských rádiách, “vysielatelia často argumentujú tým, že na Slovensku je nedostatok nahrávok umeleckých diel. Len v oblasti hudobných diel sa v archívoch RTVS, Opusu a nahrávacích spoločnosti vzniknutých po roku 1990 nachádza cca 250 tisíc nahrávok slovenských hudobných diel, čo by postačilo na približne tri roky nepretržitého vysielania bez opakovania jedinej skladby.“ Celé stanovisko je na https://iniciativazaslovenskuhudbu.sk/. 

Návrh zákona za slovenské hudobné dielo považuje nielen dielo s textom v slovenskom jazyku, ale aj to, ktorého najmenej jeden autor alebo interpret je alebo bol štátnym občanom SR, alebo má či mal trvalý pobyt na území SR. Ak by napriek tomu pre niektoré špecializované rozhlasové stanice bolo vylúčené dosiahnuť požadované percento slovenskej hudby, môže ich Rada pre vysielanie a retransmisiu oslobodiť od tejto povinnosti. MK SR ďalej chce, aby z času vyhradeného slovenským hudobným dielam musel vysielateľ venovať najmenej 20 % vysielaniu nových slovenských piesní, teda takých, ktoré sú maximálne dva roky staré. Do podielu slovenskej hudby by sa mali započítavať iba hudobné diela zaradené do vysielania od 6:00 do 24:00. 

 

Ministerstvo kultúry sa podľa ministra kultúry Mareka Maďariča k návrhu na podporu slovenskej hudby vo vysielaní rádií vracia po dvoch rokoch. Návrhom chce podporiť nielen našich autorov a hudobníkov, ale chce vyjsť v ústrety poslucháčom, ktorí si želajú viac slovenskej hudby v slovenských rádiách. MK SR pripomína, že sa v roku 2013 po rokovaniach s predstaviteľmi hudobníkov a slovenských rádií “rozhodlo dať priestor dobrovoľným aktivitám rozhlasových vysielateľov, ktorí sa zaviazali vo väčšej miere podporovať slovenskú hudbu. Za toto obdobie však nebol zaznamenaný v rádiách nárast podielu slovenskej hudby“. V súčasnosti je v súkromných rádiách podľa MK SR len každá desiata vysielaná pesnička slovenská. To viedlo ministerstvo kultúry k legislatívnemu riešeniu. 

 

Najviac domácej hudby tradične hrá Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) - Slovenský rozhlas. Ako agentúru SITA informoval RTVS, podľa aktuálnych údajov dosahuje domáca hudobná produkcia v dennom vysielaní Rádia Slovensko 33-percentný podiel, v Rádiu Regina 53% a v Rádiu FM 24%. Na ďalších okruhoch SRo sú čísla nasledovné: Rádio Devín 34%, Radio Slovakia International 90% a Rádio Patria 15%. Internetové okruhy vykazujú rozdiely v závislosti od ich zamerania: Rádio Klasika hrá 30% slovenskej hudby, Rádio Litera 2% a Rádio Junior 60%. Každá stanica sa podľa ministra Maďariča bude posudzovať zvlášť, v prípade Rádia Litera by mohla Rada pre vysielanie a retransmisiu udeliť výnimku. Slovenská hudba pritom podľa ministra Maďariča znamená aj skladbu od Pjotra Iľjiča Čajkovského, ak ju nahrá Slovenská filharmónia. 

 

Návrh nepovažuje rezort kultúry za výnimočné riešenie. Povinnosť zaraďovať do vysielania domáce diela má vo svojej legislatíve viacero členských štátov EÚ a aj zákonom určené percento domácej hudby obsahuje legislatíva iných štátov Európskej únie, konštatuje MK SR v tlačovej správe k návrhu. Napríklad v Poľsku musia rádiá odvysielať najmenej 33% hudobných skladieb viažucich sa na poľskú kultúru, v Maďarsku musí maďarská hudba tvoriť aspoň 35% rozhlasového vysielania a vo Francúzsku musia hudobné diela vyrobené vo francúzštine mať podiel minimálne 40% . 

 

Viac domácej hudby chcelo ministerstvo kultúry zabezpečiť ešte na jar roku 2013 novelou zákona o vysielaní a retransmisii. Keďže sa však predstavitelia Iniciatívy za slovenskú hudbu a súkromné rádiá nedohodli, nespravilo tak. Zástupcovia domácej hudby chceli 20-percentný podiel slovenskej hudby a súkromné rádiá 10-percentný. S obdobným návrhom prišiel vo februári 2013 aj vtedajší predseda poslaneckého klubu Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Jozef Viskupič. Svoj návrh novely zákona o vysielaní a retransmisii však koncom marca stiahol z rokovania parlamentu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies