Čad sa zmieta v občianskej vojne! Po vražde prezidenta Débyho sa veliteľom vojsk stal jeho syn Mahamat

NETKY.SK • 26 Apríl 2021, 17:29 • 2 min
Čad sa zmieta v občianskej vojne! Po vražde prezidenta Débyho sa veliteľom vojsk stal jeho syn Mahamat

AFRIKA - Prechodná vojenská vláda v Čade odmieta rokovať s rebelmi, ktorých viní zo zabitia dlhoročného prezidenta Idrissa Débyho.

slovakia

left justify in out

Hovorca armády Azem Bermandoa Agouma v nedeľu v televíznom prejave uviedol, že povstalci chcú spolupracovať s niekoľkými skupinami džihádistov a priekupníkov, ktorí slúžili ako žoldnieri v Líbyi. Vzhľadom na situáciu, ktorá ohrozuje Čad a stabilitu celého regiónu, "nie je čas na mediáciu alebo rokovania so zločincami," uviedol.

 


Hovorca uviedol, že niektorí rebeli ušli smerom k čadsko-nigerskej hranici a vyzval nigerskú vládu, aby im pomohla ich chytiť.

 

Neochota rokovať vyvoláva obavy z toho, že ozbrojení bojovníci môžu napredovať so svojimi hrozbami o útoku na hlavné mesto. Hovorca povstaleckej skupiny Front za zmenu a svornosť v Čade (FACT) Kingabe Ogouzeimi de Tapol, sa pre agentúru The Associated Press vyjadril, že spájajú sily s ozbrojenými skupinami, ktoré sú proti Débyho synovi Mahamatovi, ktorý prevzal kontrolu nad krajinou po otcovej smrti.

 

img

 

Vyhral opäť prezident, no potom ho zabili 
FACT sídlil v južnej Líbyi a predpokladá sa, že sa do Čadu vrátil tento mesiac v deň volieb. V nich znova vyhral Déby, ktorý vládol krajine tri desaťročia. Na ďalší deň však armáda oznámila, že pri návšteve frontových línií bojov s rebelmi ho smrteľne zranili.

 

Problém s menovaním Débyho syna 
Mahamata Idrissa Débyho následne menovali predsedom vojenskej rady. Tá plánuje 18-mesačný prechod k novým voľbám. Politické opozičné skupiny však skritizovali menovanie prezidentovho syna ako štátny prevrat, pretože sa podľa nich mal moci v krajine ujať predseda parlamentu. Opozícia vyzvala, aby sa tento týždeň konali demonštrácie vyzývajúce na návrat k civilnej vláde.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies