Minister Wlachovský v Záhrebe: "Takmer tretina územia Ukrajiny je zamínovaná, Slovensko je pripravené podať jej pomocnú ruku a podieľať sa na humanitárnom odmínovaní"

NETKY.SK • 12 Október 2023, 10:30 • 2 min
Minister Wlachovský v Záhrebe: "Takmer tretina územia Ukrajiny je zamínovaná, Slovensko je pripravené podať jej pomocnú ruku a podieľať sa na humanitárnom odmínovaní"

ZÁHREB - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský sa v stredu, 11. októbra 2023 v Záhrebe, zúčastnil na Medzinárodnej donorskej konferencii o humanitárnom odmínovaní na Ukrajine. Podujatie otvoril hostiteľ, predseda vlády Chorvátskej republiky Andrej Plenković, spoločne s eurokomisárom pre životné prostredie, oceány a rybolov Virginijusom Sinkevičiusom a šéfom ukrajinskej vlády Denisom Šmyhalom, ktorý sa zapojil formou videopríhovoru.

slovakia

left justify in out

„Ukrajina je v súčasnosti najviac zamínovanou krajinou na svete. Viac ako 170-tisíc kilometrov štvorcových je vyše trojnásobná rozloha celého Slovenska. Zamínované územie predstavuje veľké riziko pre bezpečnosť obyvateľstva, zabraňuje návratu presídlených a spôsobuje to obrovské straty pre ekonomiku krajiny. Keďže potreby Ukrajiny v oblasti odmínovania každým dňom narastajú, koordinovaná a súdržná medzinárodná reakcia bude kľúčová pre obnovenie bezpečného života v postihnutých oblastiach,“ vyhlásil minister M. Wlachovský a vyjadril pripravenosť Slovenska participovať na tomto úsilí.


„Slovensko je pripravené podieľať sa na humanitárnom odmínovaní na Ukrajine aj vzhľadom na naše predchádzajúce pôsobenie v tejto oblasti, odborným znalostiam a expertíze slovenských spoločností v oblasti odmínovacích technológií,“ dodal šéf slovenskej diplomacie.

Slovensko poskytne finančný príspevok vo výške 750-tisíc eur na nákup odmínovacích systémov slovenskej výroby, školenie ukrajinského personálu a ďalšie vybavenie potrebné na vykonávanie celého spektra aktivít v tejto oblasti. 

Na okraj medzinárodnej donorskej konferencie v Záhrebe absolvoval minister Wlachovský aj bilaterálne rokovanie s chorvátskym partnerom, ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Gordanom Grlićom Radmanom. Partneri diskutovali o možnostiach rozvoja bilaterálnych vzťahov, diverzifikácii energetických trás, aktuálnej situácii v Izraeli či migrácii, a to najmä v kontexte posilnenia ochrany vonkajších hraníc Európskej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: MZV SR Foto: MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies