Generálny tajomník NATO je proti novej konferencii s Ruskom

NETKY.SK • 19 December 2021, 14:44 • 2 min
Generálny tajomník NATO je proti novej konferencii s Ruskom

MOSKVA – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg odmietol myšlienku dialógu s Ruskom o sférach vplyvu.

slovakia

left justify in out

Keď Stoltenberg hovoril o perspektívach členstva Ukrajiny v aliancii, povedal, že Moskva nemá právo na svoju sféru vplyvu.

 

img

 

„Myšlienka usporiadať novú konferenciu, kde by sme opäť diskutovali o zónach vplyvu, v rámci ktorých by veľmoci mohli kontrolovať, čo ich susedia smú alebo nesmú robiť, by bola pre nás krokom späť, a to vôbec nie je správny smer,“ poznamenal v rozhovore pre noviny Journal de Dimanche.

 

Generálny tajomník namiesto toho súhlasil s rozhovorom s ruskou stranou o budovaní dôvery, kontrole zbrojenia, zabezpečení transparentnosti cvičení a znižovaní napätia.

 

Západní politici často hovoria o "ruskej agresii". Obvinenia sa dotýkajú politickej aj ekonomickej sféry – údajne škodlivý vplyv Moskvy sa podľa nich odráža na Ukrajine, v Európskej únii, aktivitách NATO a priamo v Spojených štátoch amerických.

 

Rusko tieto vyhlásenia opakovane odmieta a spája ich s túžbou Severoatlantickej aliancie umiestniť viac vojenskej techniky v blízkosti ruských hraníc, ako aj lobovať za svoje záujmy. Dmitrij Peskov pripomenul, že krajina presúva jednotky na svojom území a podľa vlastného uváženia: nikoho to neohrozuje a nikoho by to nemalo obťažovať.

 

img

 

Prezident Vladimír Putin vo svojom prejave na fóre Rusko volá koncom novembra povedal, že pre Moskvu by sa rozmiestnenie zbraní na ukrajinskom území stalo červenou čiarou, keďže ohrozí bezpečnosť štátu. Požadoval právne záruky bezpečnosti a vyzval na začatie rokovaní s Washingtonom a jeho spojencami v bloku, s cieľom vypracovať jasné medzinárodné právne dohody. Oficiálna zástupkyňa Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie Mária Zacharová taktiež poznamenala, že vstup Ukrajiny do NATO sa stane pre Rusko červenou čiarou.

  

img

 

Ministerstvo zahraničných vecí 17. decembra zverejnilo príslušné návrhy zmlúv s NATO a Spojenými štátmi. Dokumenty predovšetkým vylučujú ďalšie rozširovanie krajín NATO na východ a vstup Ukrajiny, rozmiestnenie ďalších jednotiek a zbraní mimo krajín, v ktorých sa nachádzali do mája 1997, a tiež zabezpečiť zastavenie akýchkoľvek vojenských aktivít NATO na Ukrajine, vo východnej Európe, na Kaukaze a v Strednej Ázii. Blok potvrdil, že dostali návrhy z Ruska, pričom zdôraznil, že zohľadnia aj stanovisko kyjevských úradov.

 

Americký prezident Joe Biden na druhý deň po rozhovore so svojím náprotivkom Vladimírom Putinom oznámil, že sa pripravuje stretnutie USA a vedúcich krajín aliancie s Ruskom, na ktorom by mohli prediskutovať obavy Moskvy.     

 

Prečítajte si: Rusko zverejnilo návrhy dohôd o bezpečnostných zárukách pre USA a NATO



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona