Talianska ekonomika, ako tretia najväčšia v EÚ, sa dostala do recesie

NETKY.SK • 2 Apríl 2019, 14:20 • 2 min
Talianska ekonomika, ako tretia najväčšia v EÚ, sa dostala do recesie

RÍM - Talianska ekonomika už nejakú dobu desí celú EÚ. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa počas dnešného dňa vyjadril, že vláda v Taliansku by mala v takejto situácii podniknúť ráznejšie kroky k obnove.

slovakia

left justify in out

"Som trochu znepokojený, keď vidím, že situácia v talianskej ekonomike sa stále zhoršuje. Chcel by som, aby talianske úrady vyvinuli ďalšie úsilie na udržanie hospodárskeho rastu Talianska," povedal Juncker.

 

Taktiež pripomenul, že Taliansko má len obmedzený priestor pre expanzívnu rozpočtovú politiku vzhľadom na jeho "vysoký verejný dlh". Brusel je však aj naďalej s hlavným mestom Talianska v kontakte, aby sa situácia čím skôr vyriešila. Juncker sa takto vyjadril na tlačovej konferencii po stretnutí s talianskym premiérom Giuseppom Contem v Ríme.

 

img

 

Situácia je viac ako vážna. Taliansko je jedinou krajinou EÚ, ktorá sa prepadla do recesie. Krajina má tretiu najväčšiu ekonomiku eurozóny. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) začiatkom týždňa vyhlásila, že výkon talianskeho hospodárstva sa v priebehu tohto roku zníži o 0,2 %.

 

img

Rím, hlavné mesto Talianska

 

Populistická vláda v Ríme zvýšila na tento rok výdavky na sociálne zabezpečenie, v dôsledku čoho deficit oproti vlaňajšku vystúpi nahor. Takýto postup je v priamom rozpore s rozpočtovou disciplínou EÚ.

 

Taliansko má vydať nové prognózy do 10. apríla a v dokumente stanoví aj počiatočný rámec na rok 2020.

Taliansky minister hospodárstva Giovanni Tria dodal, že "napriek spomaleniu hospodárstva vláda nebude sprísňovať politiku na udržanie deficitu, ale v každom prípade chce udržať pod kontrolou verejné financie. A prijme balík stimulov, aby zabezpečila rast ekonomiky."

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies