Minister Wlachovský: "Nastal čas zopakovať úspešný príbeh rozšírenia Únie spred 20 rokov"

NETKY.SK • 14 September 2023, 10:30 • 2 min
Minister Wlachovský: "Nastal čas zopakovať úspešný príbeh rozšírenia Únie spred 20 rokov"

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský 13. septembra 2023 ocenil budúcoročné zámery a priority Európskej komisie (EK), ktoré vo výročnej správe o stave Únie predstavila predsedníčka EK Ursula von der Leyen. Patria medzi ne rozširovanie Európskej únie (EÚ), globálna bezpečnosť, sociálna oblasť a jednotný trh, zelená a digitálna tranzícia či rozšírenie ochrany a pomoci pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

„Verím, že tak ako uplynulé štyri roky, aj posledný rok funkčného obdobia Európskej komisie sa ponesie v znamení úspešného zavádzania iniciatív, ktoré Úniu posilnia a pripravia na budúcnosť. Nezabúdajme, že Komisia popri svojich stanovených úlohách čelila v uplynulých rokoch i bezprecedentným globálnym výzvam, akými boli pandémia COVID-19, hospodársko-energetická kríza či ruská agresia proti Ukrajine,“ uviedol minister Wlachovský a ocenil spôsob, akým Komisia pod vedením Ursuly von der Leyenovej čelila zmieneným výzvam.

 

Šéf slovenskej diplomacie zároveň osobitne vyzdvihol tému ďalšieho rozširovania EÚ. Pripomenul, že proces musí byť objektívny, vychádzať zo spôsobilostí kandidátskych krajín i vnútornej pripravenosti Únie.

„Plne sa stotožňujem s predsedníčkou Komisie, že posledné veľké rozšírenie spred dvadsiatich rokov, ktoré sa týkalo aj Slovenska, bolo úspešným príbehom. Som presvedčený, že nastal čas na jeho pokračovanie,“ dodal minister Wlachovský.

 

Predsedníčka EK každoročne v správe o stave Únie hodnotí výsledky dosiahnuté v uplynulom období a predstavuje hlavné priority na nasledujúci rok. Na správu nadväzuje tzv. vyhlásenie o zámere, ktoré obsahuje súbor konkrétnych iniciatív s cieľom podrobnejšieho rozpracovania v pracovnom programe EK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Foto: Foto SME / Marko Erd
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies