Vláda poskytne 4 milióny eur na sanáciu Szitnyayovského domu v Banskej Štaivnici

NETKY.SK • 26 Apríl 2023, 11:50 • 2 min
Vláda poskytne 4 milióny eur na sanáciu Szitnyayovského  domu v Banskej Štaivnici

BRATISLAVA - Na odstránenie následkov požiaru a rekonštrukciu objektu Szitnyayovský dom v centre Banskej Štiavnice dostane tamojšia samospráva štyri milióny eur z rozpočtovej rezervy vlády.

slovakia

left justify in out

Poskytnutie finančných prostriedkov schválila vláda na svojom stredajšom rokovaní, opatrenie nadväzuje na uznesenie z 5. apríla, ktorým kabinet schválil finančnú pomoc pre požiarom postihnutú lokalitu UNESCO. Predkladatelia schváleného návrhu pripomenuli, že rozsiahly požiar 18. marca 2023 poškodil sedem budov, medzi ktorými je aj Szitnyayovský dom - sídlo základnej umeleckej školy. "Ide o historicky cenný meštiansky dom pochádzajúci zo 16. storočia a zapísaný do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. Komplexná rekonštrukcia tohto domu pomôže návratu jedinečného historického rázu centra mesta a žiakom ZUŠ opätovne vytvorí adekvátne priestory pre ich výučbu," dodali predkladatelia.

 

Vláda 5. apríla na výjazdovom rokovaní v Banskej Štiavnici schválila na sanáciu pamiatok v Banskej Štiavnici do 11 miliónov eur. Samospráva mala dostať podľa uznesenia do štyroch miliónov eur, ďalších sedem miliónov eur bude na obdobie 2023 – 2025 alokovaných pre ministerstvá na obnovu zdevastovaných budov a archívov, ktoré majú vo svojej správe. Vláda deklarovala pripravenosť pomôcť aj súkromným vlastníkom poškodených objektov.

 

Požiar v historickom centre Banskej Štiavnice vypukol v sobotu (18. 3.) dopoludnia v jednej z historických budov, postupne sa rozšíril a poškodil sedem objektov. Na mieste udalosti zasahovali desiatky profesionálnych i dobrovoľných hasičov, vojaci i dobrovoľníci. Polícia v súvislosti s požiarom začala trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies