Irak zavrhol tisícky detí narodených pod vládou Islamského štátu

NETKY.SK • 30 Apríl 2019, 16:38 • 2 min
Irak zavrhol tisícky detí narodených pod vládou Islamského štátu

BAGDAD - Pod nadvládou extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) sa podľa odhadov narodilo v Iraku 45.000 detí a tie sú vylúčené zo spoločnosti, pretože vláda v Bagdade ich odmieta zahrnúť do dokumentácie a vydať im doklady. V utorok o tom informovala mimovládna organizácia Nórskej rady pre utečencov (NRC), píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Generálny tajomník NRC Jan Egeland varoval, že tieto deti, z ktorých väčšina žije v utečeneckých táboroch, sú "možnou ľudskou časovanou bombou".

 

"Ak sa táto otázka nebude riešiť okamžite, deťom bez dokladov hrozí, že zostanú na okraji spoločnosti. Toto vážne ohrozuje budúce vyhliadky úsilia o zmierenie," povedal Egeland.

 

"Vyzývame vládu, aby zabezpečila, že deti bez dokladov budú mať právo existovať ako každý iný iracký občan," dodal s odvolaním sa na 38-stranovú správu organizácie s názvom Bariéry od narodenia.

 

Ide o deti, ktoré sa narodili v rokoch 2013-2017, keď táto militantná skupina ovládala takmer tretinu Iraku. Iracká vláda rodné listy týchto detí neuznáva, pretože ich vydal IS.

 

img

 

Mimovládna organizácia so sídlom v Nórsku povedala, že jej právne oddelenie dostáva mesačne v priemere 170 žiadostí o pomoc v prípadoch detí bez dokladov. Deti, ktorých otcovia nemajú doklady takisto, sú na vládnom bezpečnostnom zozname alebo sa považujú za spojené s IS.

 

"Deti nie sú zodpovedné za zločiny, ktoré spáchali ich príbuzní; už teraz sa mnohým odopierajú základné práva ako občanov Iraku."

 

Egeland varoval, že deťom bez dokladov bude odmietané právo na vzdelanie či zdravotnú starostlivosť, a tým aj celkovo "právo existovať".

 

Poskytovanie takýchto základných práv na vzdelávanie a zdravotnú starostlivosť týmto deťom je podľa neho "kľúčom k zabezpečeniu trvalo udržateľnej budúcnosti pre nich", ako aj pre Irak.

 

"Spoločnosť nemôže byť v pokoji, ak dovolí vzniknúť generácii detí bez štátnej príslušnosti."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies