AKTUALIZÁCIA: Marek Para ide do väzby!

NETKY.SK • 2 Máj 2022, 13:23 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Marek Para ide do väzby!

BRATISLAVA - Senát Najvyššieho súdu (NS) SR začal v pondelok popoludní rozhodovať o väzbe pre obvineného advokáta Mareka Paru. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku ho v nedeľu 24. apríla prepustil zo zadržania na slobodu. Proti rozhodnutiu podal sťažnosť prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 14:42 (2. 5. 2022)

 

Obvinený advokát Marek Para bude stíhaný vo väzbe. V pondelok o tom rozhodol senát Najvyššieho súdu (NS) SR, keď vyhovel sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) proti predošlému rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS).

 

img

 

Dôvodnosť trestného stíhania majú podľa predsedu senátu NS SR Juraja Klimenta preukazovať okrem iného výpovede prokurátora ÚŠP Vasiľa Špirka, tiež exšéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa a vo viacerých trestných veciach spolupracujúceho obvineného Bernarda Slobodníka. Tiež listinné dôkazy. Priblížil, že obvinenie sa týka podozrení z kriminalizácie prokurátora ÚŠP.

 

Najvyšší súd skonštatoval obavu z kolúzneho správania Mareka Paru. Kolúzna väzba sa využíva pri podozrení, že obvinený bude pôsobiť na svedkov, znalcov alebo spoluobvinených či mariť vyšetrovanie. „Sťažnostný súd sa nestotožnil so záverom sudcu pre prípravné konanie, že takáto obava neexistuje,“ zdôraznil Kliment.

 

Pôvodný článok:

 

Pre obvineného žiada kolúznu väzbu. Tá sa využíva pri podozrení, že obvinený bude pôsobiť na svedkov, znalcov alebo spoluobvinených či mariť vyšetrovanie.

 

Sudca pre prípravné konanie ŠTS vo svojom minulotýždňovom rozhodnutí konštatoval dôvodnosť trestného stíhania. Marek P. vníma obvinenie ako účelové. Ide podľa neho o osobný spor medzi ním a inou osobou.

 

Námietku zaujatosti podanú Marekom P. a jeho obhajobou proti predsedovi senátu NS SR Jurajovi Klimentovi považuje senát za nedôvodnú. Obvinený advokát podal proti tomuto rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej bude neskôr rozhodovať päťčlenný senát NS SR.

 

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala advokáta Mareka Paru v stredu 20. apríla. Obvinený je zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies