V Indii už potvrdili viac ako 20 miliónov prípadov nákazy, prírastky konečne začali klesať

NETKY.SK • 4 Máj 2021, 09:38 • 2 min
V Indii už potvrdili viac ako 20 miliónov prípadov nákazy, prírastky konečne začali klesať

INDIA - Počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 v Indii prekonal hranicu 20 miliónov. Tamojšia vláda však tvrdí, že miera infikovanosti začala klesať.

slovakia

left justify in out

Podľa indických úradov počet nových prípadov od 30. apríla, keď v druhej najľudnatejšej krajine sveta zaznamenali rekordný viac ako 400-tisícový denný prírastok, začal naberať klesajúci trend. V utorok evidovali 355 832 nových prípadov.

 

img

 

Krajina doteraz nahlásila viac ako 222 000 úmrtí spôsobených vírusom. Odborníci však tvrdia, že počet obetí Indie v oblasti Covid je výrazne podhodnotený, pretože oficiálne výsledky sa nezhodujú s tým, čoho sú ľudia svedkami na zemi, dlhé fronty v krematóriách, masové pohrebné hranice a mestá, ktorým chýba priestor na pochovanie alebo spálenie mŕtvych.

 

Denné prípady v priemere klesli v Dillí, Uttarpradéši a Maharashtre, vo všetkých štátoch, ktoré majú hotspoty. Nepravidelné testovanie však sťažuje odhadnutie dôležitosti týchto čísel. Zatiaľ čo testovacie čísla Maharashtry boli konzistentné, Dillí v posledných týždňoch kleslo. Ďalším problémom je podľa odborníkov nedostatočné testovanie. Zatiaľ čo Uttarpradéš, jeden z najviac postihnutých štátov, nezaznamenal žiadny pokles testovacích čísel, testuje sa oveľa menej ako v iných štátoch.

 

img

 

Prečítajte si: India v sobotu zaznamenala ďalší negatívny rekord. Počet nakazených a obetí koronavírusu rapídne stúpa

 

India sa ocitla uprostred vyvrcholenia pandemickej krízy. Experti pripisovali nárast počtu infekcií novým, nákazlivejším variantom koronavírusu a masovým zhromaždeniam, ako sú politické zhromaždenia a náboženské podujatia, ktoré napriek pandémii mohli pokračovať. V štáte Západné Bengálsko dokonca minulý týždeň v štátnych voľbách hlasovalo milión voličov, ktorí nedodržiavali sociálne odstupy.

 
Mnoho štátov zaviedlo obmedzenia, od úplného blokovania po nočné zákazy vychádzania. Severný štát Bihár, ktorý v posledných dňoch pridáva okolo 13 000 prípadov denne, ako posledný ohlásil úplné zablokovanie, otvorené budú iba základné služby, ako sú vládne úrady, potraviny a nemocnice.

 

Mohlo by vás zaujímať: Koronavírus v Indii neutícha. Počty nakazených a mŕtvych sú na vzostupe

 

Indii s krízou pomáhajú desiatky krajín vrátane Japonska, Francúzska, Nemecka, Austrálie, USA či Ruska. Tú podľa odborníkov ešte viac zhoršuje pomalá vakcinačná kampaň. Napriek tomu, že India sa v ostatných mesiacoch stala najväčším producentom vakcín na svete, sama má problémy s nedostatkom dávok. Dosiaľ zaočkovali aspoň jednou dávkou 10 % z 1,4-miliardovej populácie. Úplne zaočkované sú iba 2 % indického obyvateľstva. Výkonný riaditeľ indického Sérového inštitútu varoval, že problém s nedostatkom vakcín môže trvať ešte mesiace.

Anthony Fauci, popredný americký odborník na infekčné choroby, v sobotu skonštatoval, že okamžitý niekoľkotýždňový tvrdý lockdown by mohol prerušiť prenos tohto ochorenia v Indii, ktorá je pandémiou druhou najviac zasiahnutou krajinou sveta po Spojených štátoch.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies