Minister vnútra kritizuje ochranku hotela za neskoré povolanie polície

NETKY.SK • 28 Jún 2015, 11:51 • 2 min
Minister vnútra kritizuje ochranku hotela za neskoré povolanie polície

KÁHIRA - Tuniský minister vnútra Nadžím Gharsalli dnes kritizoval ochranku hotela v letovisku Sousse (Súsa) za to, že okamžite nezalarmovala políciu, keď útočník v piatok spustil na hotelovej pláži paľbu.

slovakia

left justify in out

Jeho útok si vyžiadal 38 obetí na životoch.

 

Miestna rozhlasová stanica Mosaique FM dnes odvysielala rozhovor s ministrom, v ktorom vyhlásil, že útočník mohol byť políciou "eliminovaný" skôr, keby bola lepšia koordinácia medzi ochrankou hotela Imperial Marhaba a bezpečnostnými zložkami.

 

K útoku v Sousse sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát, ktorá páchateľa identifikovala pod jeho bojovým menom ako abú Jahjá Kairawání.

 

Islamský štát sa prihlásil aj k zodpovednosti za piatkový samovražedný atentát v šiitskej mešite v Kuvajte, pri ktorom prišlo o život 27 ľudí.

 

Útok v Tunisku, ktorý bol zrejme zameraný najmä na turistov, krajinu šokoval a vyvolal obavy, že bude mať negatívny dopad na cestovný ruch tvoriaci 15 percent hrubého domáceho produktu tohto severoafrického štátu. Ide o najzávažnejší útok v moderných dejinách Tuniska, ktorý počtom obetí prekonal aj marcový atentát v tuniskom múzeu Bardo, kde dvojica útočníkov zastrelila 21 turistov a jedného policajta.

 

V reakcii na útok v Sousse vláda nariadila rozmiestniť pozdĺž stredomorského pobrežia a v turistami vyhľadávaných lokalitách ďalších 1000 policajtov. Minister Gharsalli, ktorý o tom informoval v noci nadnes, uviedol, že cieľom vlády nie je "zmeniť zariadenia pre turistov na kasárne, ale musíme zaručiť bezpečnosť v sektore cestovného ruchu". Vláda okrem toho nariadila zavrieť v krajine 80 mešít, ktoré sú mimo kontroly štátu a sú podozrivé z podnecovania extrémizmu.

 

Z obavy o svoju bezpečnosť pritom Tunisko od piatku opustili už tisíce zahraničných turistov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies