Vyše tretina 15-ročných detí nerozumie písanému textu, bude sa tomu venovať minister školstva Tomáš Drucker

NETKY.SK • 6 December 2023, 06:13 • 2 min
Vyše tretina 15-ročných detí nerozumie písanému textu, bude sa tomu venovať minister školstva Tomáš Drucker

Minister vyzval politikov, aby prestali verejnú diskusiu o vzdelávaní zanášať nepodstatnými témami. Problémom našich škôl nie sú ani kultúrne vojny, ani mimovládky. Problémom podľa neho je, že vyše tretina 15-ročných detí nerozumie písanému textu. „To je téma, ktorej sa budem venovať,“ dodal.

slovakia

left justify in out

Rezort školstva a Národný inštitút vzdelávania a mládeže zverejnili výsledky už v poradí siedmeho cyklu medzinárodnej štúdie OECD PISA 2022, uvádza tlačová správa ministerstva.

Žiaci na Slovensku sa zhoršili vo všetkých troch sledovaných oblastiach – prírodovednej gramotnosti, matematickej gramotnosti aj čitateľskej gramotnosti. Minister školstva Tomáš Drucker označil výsledky za národnú tragédiu. Oznámil, že sa chce sústrediť na lepšie vzdelávanie a podporu duševného zdravia na školách, pretože tieto dve veci spolu úzko súvisia.

Na reprezentatívnej vzorke 15-ročných žiakov na všetkých druhoch škôl sa sledovala úroveň ich vedomostí a zručností z matematickej, čitateľskej a prírodovednej gramotnosti.

Minister Drucker upozornil, že čitateľská gramotnosť slovenských žiakov sa nachádza pod priemerom zúčastnených krajín OECD. Výkon je porovnateľný s výkonom krajín Čile, Malta a Srbsko. V rizikovej skupine sa nachádza vyše 35 percent žiakov, to znamená že nedisponujú ani základnými čitateľskými zručnosťami, ktorých nadobudnutie je nevyhnutné pre ďalšie vzdelávanie.

„Tým, že Slovenská republika dlhodobo zanedbávala investície do vzdelávania, veľkú časť detí pripravuje o šancu na lepší, kvalitnejší život,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

Zároveň dodal, že akékoľvek zmeny vo vzdelávacom systéme trvajú roky, dokonca desaťročie. V tomto školskom roku sa po novom začalo učiť na 39 školách. Prvý žiaci kompletne vzdelaní po novom odídu zo základnej školy o deväť rokov. 

„Preto ma teší, že v druhom kole sa do nového spôsobu vzdelávania prihlásilo už vyše tristo škôl. A prosím aj ďalšie, aby sa do Vianoc ešte pridali,“ doplnil.

V programovom vyhlásení vlády je v oblasti vzdelávania viacero záväzkov, ktoré sa v súčasnosti na ministerstve rozpracúva do zhruba štyridsiatich konkrétnych projektov. „Napriek veľmi ťažkej rozpočtovej situácii a konsolidácii verejných financií verím, že  budem môcť pre rezort školstva čoskoro ohlásiť uspokojivé správy v oblasti financovania viacerých problémov, ktorým systém vzdelávania čelí,“ uzavrel minister.

Výsledky PISA 2022 nájdete TU.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj/Foto: Minister Tomáś Drucker počas prezentácie výsledkov. (www.minedu.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies