Rusi utekajú z karanténnych klietok pre nakazených koronavírusom

NETKY.SK • 13 Február 2020, 18:2 • 2 min
Rusi utekajú z karanténnych klietok pre nakazených koronavírusom

Po dvoch dňoch v izolácii zatúžila Alla Iljinová po slobode. Táto 32-ročná žena v domácnosti bola v karanténe v petrohradskej Botkinovej klinike od doby, čo išla na prehliadku s bolesťou v krku potom, čo sa vrátila z dovolenky v čínskom letovisku Chaj-nan.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Trikrát ju negatívne testovali na koronavírus, a tak sa rozhodla vziať veci do vlastných rúk, napísal server The Moscow Times.

 

Premyslený plán ako z akčného filmu

"Nakreslila som si mapu a urobila podrobný plán. Keď prišiel večer a zdravotníci prestali byť ostražití, vyskratovala som magnetický zámok na dverách svojej karanténnej izby a otvorila ich. Študovala som fyziku a to mi pomohlo," informoval The Moscow Times.

 

"Naša ústava nám zaručuje slobodu. Nechápem, prečo by som mala zostávať v nemocničnej klietke," dodala.

 

Iljinová patrí medzi tisíce Rusov a Číňanov, ktorí boli na 14 dní umiestnení do karantény podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) potom, čo vykazovali symptómy nákazy nového koronavírusu.

 

 

Rusi môžu byť stíhaní za porušenie hygienicko-epidemiologických pravidiel

V Rusku zatiaľ boli potvrdené len dva prípady nákazy - obaja pacienti boli z Číny a medzitým sa zotavili. Lekári a právni experti sa rozchádzajú v názore na to, či sú prísne karanténne pravidlá, ktoré krajina zaviedla, v súlade so zákonom.

 

"Ak už pacient nemá žiadne symptómy a všetky testy sú negatívne, potom lekári nemajú právo ho držať v karanténe. To pokladám za nedobrovoľné zadržiavanie a zneužívanie právomoci," uviedla Svetlana Savinovová, prezidentka právnej asociácie Axiom.

 

Savinovová sa tiež odvoláva na paragraf číslo 236 ruského trestného zákonníka, ktorý uvádza, že Rusi môžu byť stíhaní za porušenie hygienicko-epidemiologických pravidiel, ale obvinení môžu byť len v prípade, že toto porušenie povedie k hromadnej nákaze, otrave či smrti. V Petrohrade zatiaľ nebol žiadny prípad koronavírusu zistený.

 

 

Prísna karanténa má svoj zmysel

Lekári presadzujúci takto prísnu karanténnu politiku naopak argumentujú, že tieto pravidlá sú presne tým, čo drží počet nakazených Rusov na nule.

 

"Jej útek je šokujúci. Bol to nepremyslený, impulzívny čin, ktorý by mohol mať vážne následky," povedal denníku The Moscow Times odborník na infekčné choroby Vladislav Žemčugov.

 

Iljinová nebola prvá, kto utiekol z ruskej karantény. Minulý týždeň ruské médiá informovali, že 34-ročná Guzel Nederová a jej syn utiekli z nemocnice v meste Samara na juhu krajiny.

 

Hygienik ženu udal

"Nemali sme inú možnosť ako vyskočiť z okna," povedala Nederová denníku The Moscow Times. Do karantény ju aj so synom dali štyri dni po návrate z dovolenky v Chaj-nane. Kým bola v nemocnici, zistila, že je tehotná - a rozhodla sa utiecť, aby ju nenakazili ostatní pacienti.

 

"Podmienky tam boli hrozné. Doktori boli veľmi neprofesionálni a nenosili žiadne ochranné pomôcky," povedala s tým, že ako ona, tak aj syn mali negatívne testy na koronavírus, ktoré sa potvrdili tri dni potom, čo utiekli z nemocnice.

 

Ako Iljinová, tak Nederová sú presvedčené, že svojím útekom nikoho neohrozovali, pretože sú "úplne zdravé". Ani jednu z nich úrady kvôli ich úteku nestíhali. Avšak podľa informácie štátnej tlačovej agentúry TASS podal hlavný hygienik Botkinovej ​​kliniky žalobu proti Iljinovej.

 

"Ak si myslí, že vyviazne s pokutou 500 rubľov (okolo 7 eur) a jej čin nebude mať žiadne následky, potom sa nesmierne mýli," uviedol vo vyhlásení riaditeľ petrohradskej nemocnice Alexej Jakovlev.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona