Minister obrany Robert Kaliňák poďakoval na Cypre slovenským vojakom a stretol sa s cyperským ministrom obrany

NETKY.SK • 18 December 2023, 06:53 • 2 min
Minister obrany Robert Kaliňák poďakoval na Cypre slovenským vojakom a stretol sa s cyperským ministrom obrany

Podpredseda vlády SR a minister obrany Robert Kaliňák vycestoval v sobotu na Cyprus, kde sa stretol s príslušníkmi Ozbrojených síl pôsobiacich v rámci mierovej misie UNFICYP. Počas pracovnej cesty absolvoval aj bilaterálne rokovanie s ministrom obrany Cypru Michalisom Giorgallasom, informuje o tom tlaćová správa ministerstva.

slovakia

left justify in out

Minister Kaliňák navštívil vojakov slovenského kontingentu, aby im poďakoval za ich službu a vysoké nasadenie„Počas celej návštevy počúvame iba samé slová chvály o našom kontingente. Ďakujem všetkým vojakom a vojačkám za výbornú reprezentáciu Ozbrojených síl SR a za službu vlasti, ktorú každodenne vykonávajú,“ uviedol minister.

Aktuálne pôsobí v rámci mierových síl OSN na Cypre 240 vojakov a ide o najväčší príspevok Ozbrojených síl do zahraničnej misie. Keďže vojaci budú v plnom nasadení aj počas vianočných sviatkov, minister obrany Robert Kaliňák im priniesol kus domova - vianočné stromčeky, oplátky a ingrediencie na vianočnú kapustnicu. Na zrelaxovanie počas chvíľ voľna im budú slúžiť vianočné darčeky v podobe 20 horských bicyklov.

Šéf slovenského rezortu obrany sa stretol aj s vedúcim misie Colinom Stewartom. Témou ich stretnutia bola najmä bezpečnostná situácia na Cypre a vnútorné fungovanie misie. Hlavnou operačnou úlohou príspevku Ozbrojených síl SR v misii UNFICYP je zabezpečenie integrity nárazníkového pásma a udržanie vojenskej rovnováhy. 

Minister obrany Robert Kaliňák na Cypre absolvoval aj bilaterálne rokovanie s tamojším ministrom obrany Michalisom Giorgallasom. Obaja ocenili dlhodobé nadštandardné vzájomné vzťahy trvajúce už 30 rokov a hľadali možnosti, ako pokračovať v ich prehlbovaní.

Jednou z potenciálnych oblastí je spolupráca v rámci obranného a zbrojárskeho priemyslu. Slovenská republika v minulosti predala Cyperskej republike samohybné kanónové húfnice Zuzana 2000, ako aj obrnené veliteľské vozidlá pre delostrelectvo TATRAPAN. V súčasnosti prebieha na Cypre diskusia o modernizácii ozbrojených síl, na ktorú Slovensko reagovalo ponukou svojej vojenskej techniky a munície. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj/Foto: Minister Robert Kaliňák na stretnutí s vojakmi na Cypre. (www.mosr.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies