Rast úverov súkromnému sektoru v eurozóne sa v októbri spomalil

NETKY.SK • 28 November 2022, 13:0 • 2 min
Rast úverov súkromnému sektoru v eurozóne sa v októbri spomalil

FRANKFURT NAD MOHANOM - Rast úverov domácnostiam v eurozóne sa minulý mesiac spomalil, keďže stúpajúce náklady na pôžičky a tvrdohlavo vysoká inflácia zasiahli dopyt. Pri firemných úveroch zostalo tempo ich rastu stabilné, ale v prípade peňažnej zásoby kleslo. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v pondelok zverejnila Európska centrálna banka (ECB).

slovakia

left justify in out

Podľa ECB sa úvery domácnostiam v eurozóne v októbri zvýšili medziročne o 4,2 % na 6,81 bilióna eur. To bolo menšie tempo rastu ako o 4,4 % v predchádzajúcom mesiaci a vzdialilo sa ešte viac od takmer 14-ročného maxima 4,6 % v máji 2022. Úvery nefinančným spoločnostiam v eurozóne stúpli v októbri o 8,9 %, rovnako ako v septembri. Rast úverov súkromnému sektoru ako celku, vrátane domácností a nefinančných spoločností, sa v októbri spomalil na 6,5 ​​% zo 7 % v septembri. Z údajov ECB ďalej vyplýva, že menový agregát M3, ktorý je indikátorom peňažnej zásoby v eurozóne, sa v októbri zvýšil o 5,1 % po náraste o 6,3 % v septembri. Za tri mesiace do konca októbra dosiahol priemerné tempo rastu 5,8 %. Aj rast peňažného agregátu M1, ktorý zahŕňa obeživo a vklady na bežných účtoch v bankách, sa v októbri spomalil na 3,8 % z 5,6 % v septembri. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona