Minister obrany Naď rokoval o obrane a bezpečnosti s veľvyslancami severských krajín a USA

NETKY.SK • 18 Apríl 2023, 16:45 • 2 min
Minister obrany Naď rokoval o obrane a bezpečnosti s veľvyslancami severských krajín a USA

BRATISLAVA - Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď v utorok privítal veľvyslancov Dánska, Estónska, Fínska, Litvy, Lotyšska, Nórska, Švédska a USA. Diskutovali o aktuálnych bezpečnostno-politických otázkach.

slovakia

left justify in out

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď v utorok privítal v priestoroch rezortu obrany veľvyslancov Dánska, Estónska, Fínska, Litvy, Lotyšska, Nórska, Švédska a USA. Diskutovali o aktuálnych bezpečnostno-politických otázkach s dôrazom na priority Ministerstva obrany (MO) SR v kontexte pomoci Ukrajine a modernizácie ozbrojených síl. TASR o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Kakaščíková.

 

"Ruská agresia voči Ukrajine je pre naše krajiny najväčšou bezpečnostnou výzvou za posledné desaťročia. Veľmi ma teší, že jasné postoje a odhodlanie Slovenska pomáhať Ukrajine v jej spravodlivom boji za slobodu oceňujú aj naši partneri z Pobaltia a Škandinávie, z ktorých viacerí majú s Ruskom spoločnú hranicu," skonštatoval Naď. Ako poukázal, ruská invázia podnietila niektoré krajiny k historickému prehodnoteniu bezpečnostnej politiky a pridaniu sa k najsilnejšej obrannej Aliancii sveta. "Je to významný krok, žiaľ, na pozadí ohavných okolností," zhodnotil. Zagratuloval fínskemu veľvyslancovi Pasimu Tuominenovi k vstupu jeho krajiny do Severoatlantickej aliancie. Upozornil, že Slovensko podporovalo členstvo Švédska a Fínska v NATO od ich prvých žiadostí. S veľvyslancom USA v SR Gautamom Ranom sa minister venoval aktuálnym transatlantickým procesom a modernizačným prioritám, s ktorými súvisí aj poskytnutie grantu od Spojených štátov 200 miliónov dolárov na obstaranie vojenskej techniky.

 

"Na základe návrhu Ozbrojených síl SR budú rozdelené na nákup obrnených vozidiel Oshkosh JLTV 4x4, 5000 kusov útočných pušiek a sofistikovaných protidronových systémov. Diskutovali tiež o ďalších potrebných krokoch v súvislosti s ponukou na bojové vrtuľníky AH–1Z Viper," doplnila hovorkyňa. Lotyšskému, estónskemu a litovskému veľvyslancovi minister Naď poďakoval za spojenectvo, ktorým prispievajú k celkovej stabilite východných hraníc NATO aj Európskej únie. Ako úspešný príklad obrannej spolupráce so škandinávskymi krajinami označil iniciatívu Nórska a Dánska, ktoré sa vlani rozhodli spolu s Nemeckom financovať 16 kusov samohybných húfnic Zuzana 2 pre Ukrajinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies