Minister Mikulec nepovažuje za šťastné, aby pracovník ÚIS hodnotil advokátov

NETKY.SK • 6 November 2021, 09:57 • 2 min
Minister Mikulec nepovažuje za šťastné, aby pracovník ÚIS hodnotil advokátov

BRATISLAVA - Toto skonštatoval Mikulec v reakcii na podnet dočasného riaditeľa odboru policajnej inšpekčnej služby Západ Lukáša Vavrinca na obhajcu obvinených vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry Petra Kubinu na advokátsku komoru.

slovakia

left justify in out

Mikulec nepovažuje za šťastné, aby pracovník Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) hodnotil prácu advokátov.  "Práca príslušníka Policajného zboru nie je o subjektívnych emóciách, takéto správanie sa nie je ani štandardné, ani vhodné," uviedol Mikulec. Rezort poukázal, že Vavrinec predtým nekomunikoval s nadriadeným.

 

img

 

Dôvodom podnetu je podľa Denníka N vyjadrenia Kubinu pre médiá po tom, ako Krajský súd v Bratislave prepustil jeho klientov z väzby. Očakával vyvodenie zodpovednosti voči tým, ktorí trestné stíhanie zorganizovali a zrealizovali. Vavrinec označil vyjadrenia za neakceptovateľné a v priamom rozpore so zdržanlivosťou, ktorú by mal každý advokát zachovať.

 

„Peter Kubina okrem iného tiež uviedol, že očakáva aj vyvodenie zodpovednosti voči tým, ktorí trestné stíhanie zorganizovali a zrealizovali. Tým pošpinili meno jeho klientov a dlhé roky budovanú dobrú povesť čestných a poctivých policajtov,“ píše v podnete dočasný riaditeľ odboru policajnej inšpekčnej služby Západ Lukáš Vavrinec.

 

img

 

Zdôraznil, že bratislavský krajský súd nerozhodoval o vine alebo nevine vyšetrovateľov. „Takže obviniť, stíhať a vziať do väzby niekoho nezákonne za skutky, na ktorých podľa právoplatného rozhodnutia súdu nie je nič protiprávne ani trestné, je v poriadku. Ale očakávať po takomto rozhodnutí súdu zákonné vyvodenie zodpovednosti za takýto postup je nezdržanlivé a neslušné. Ľudová slovesnosť tento jav označuje ako zagáganie trafenej husi,“ uviedol na sociálnej sieti Kubina.


Krajský súd v Bratislave prepustil 1. októbra obvinených vyšetrovateľov NAKA a dočasného šéfa policajnej inšpekcie Pavla Scholza z väzby, pretože ich trestné stíhanie je neopodstatnené. Ján Čurilla, Pavol Ďurka, Milan Sabota a Štefan Mašin sú stíhaní pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin marenia spravodlivosti.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Vyšetrovatelia NAKA aj dočasný šéf inšpekcie idú na slobodu

 

Pracovali v tíme Očistec

Ján Čurilla a Pavol Ďurka, ktorí pracovali v rámci tímu Očistec na vyšetrovaní sledovaných trestných káuz, boli obvinení v súvislosti s vyšetrovaním trestných vecí zločineckej skupiny takáčovci. Mali brániť členovi skupiny Martinovi Mikulcovi v roku 2020 v návrate na Slovensko zo zahraničia, čím chceli docieliť vznik dôvodu na jeho útekovú väzbu. V Ďurkovom prípade sa tiež obvinenie týka údajnej manipulácie s výpoveďou svedka Csabu Dömötöra.


Ďalšie obvinenie

Sú spojení i so zámerom Národnej kriminálnej agentúry vyšetrovať aktivity takzvaného antitímu policajnej inšpekcie. Obvinený bol aj dočasný šéf Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR Peter Scholz. Čelí obvineniu zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a marenia spravodlivosti.

Štvoricu vyšetrovateľov, ako aj dočasného šéfa inšpekcie vzal do väzby v polovici septembra Okresný súd Bratislava III.

 

Slovenská advokátska komora (SAK) potvrdila, že sťažnosť v tejto veci jej bola doručená. "Rovnako ako v iných prípadoch, každou doručenou sťažnosťou sa zaoberá Revízna komisia SAK, ktorá vec preverí," uistila hovorkyňa komory Alexandra Donevová.

 

Možno vás zaujme: Policajný prezident začal s čistkami v NAKA. Odvolal viacerých funkcionárov

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies