AKTUALIZÁCIA: Ako odpovedali USA na ruské požiadavky?

NETKY.SK • 26 Január 2022, 19:35 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Ako odpovedali USA na ruské požiadavky?

MOSKVA - Veľvyslanec USA v Moskve John Sullivan doručil v stredu ruskému ministerstvu zahraničných vecí písomnú odpoveď Washingtonu na návrh bezpečnostných záruk, ktoré požaduje Rusko v súvislosti so situáciou na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

aktualizované 26. januára, 21:49

 

„Vedúci americkej diplomatickej misie odovzdal písomnú odpoveď americkej administratívy na návrh bilaterálnej zmluvy o bezpečnostných zárukách,“ uviedol ruský rezort diplomacie vo vyhlásení po stretnutí Sullivana s námestníkom ruského ministra zahraničných vecí Alexandrom Gruškovom.

 

img

Ministri zahraničných vecí USA a Ruska Antony Blinken (vľavo) a Sergej Lavrov 

 

Moskva pred vyše mesiacom požiadala Spojené štáty a organizáciu NATO o rozsiahle bezpečnostné záruky vrátane toho, aby sa aliancia nerozšírila o Ukrajinu či iné postsovietske krajiny a aby nehromadila svoje sily v strednej a východnej Európe. Spojené štáty a ich spojenci Rusku pohrozili, že ak zaútočí na Ukrajinu, zavedú proti nemu tvrdé sankcie.

 

Prečítajte si tiež: Čo ak Rusko zastaví dodávky energií do EÚ? USA už hľadajú riešenie

 

Spojené štáty neurobili žiadne ústupky voči hlavným ruským požiadavkám týkajúcim sa Ukrajiny a NATO. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken to uviedol po doručení odpovede. 

 

„Dávame jasne najavo, že existujú základné princípy, ktoré sme odhodlaní presadzovať a brániť, vrátane suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny a práva štátov zvoliť si vlastné smerovanie v otázkach bezpečnosti a spojenectiev,“ povedal Blinken.

 

img

 

List, ktorý vznikol v rámci koordinovanej odpovede medzi transatlantickými spojencami a partnermi v reakcii na hromadenie ruských jednotiek pri hraniciach Ukrajiny, sa podľa Blinkena zaoberal tiež opatreniami na zvýšenie dôvery v súvislosti s vojenskými cvičeniami a manévrami v Európe.

 

List tiež otvára dvere k napredovaniu rokovaní medzi spojencami z NATO a Ruskom o kontrole zbrojenia v otázke strategických zbraní a jadrových hlavíc umiestnených v Európe.

 

Možno vás zaujme: Šéf ruskej delegácie vo Viedni varoval Kyjev pred provokáciami na Donbase

 

Šéf americkej diplomacie dodal, že v nasledujúcich dňoch očakáva ďalšie rokovania so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom po tom, čo sa ruská strana oboznámi s obsahom odovzdaného dokumentu. USA sú podľa Blinkena pripravené na dialóg a je na Rusku, akú cestu si vyberie.

 

img

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies