Minister Jurzyca ocenil najlepších slovenských vedcov a tímy

NETKY.SK • 3 December 2010, 08:13 • 2 min
Minister Jurzyca ocenil najlepších slovenských vedcov a tímy

Minister Jurzyca ocenil najlepších slovenských vedcov a tímy

slovakia

left justify in out

img

Najvýznamnejších slovenských vedcov a vedecko-technické tímy ocenil dnes večer v Bratislave minister školstva Eugen Jurzyca pri príležitosti 7. ročníka Týždňa vedy a techniky na Slovensku. Vedcov hodnotili v štyroch kategóriách: Osobnosť vedy a techniky, Osobnosť vedy a techniky do 35 rokov, Vedecko-technický tím roka a Celoživotné zásluhy v oblasti vedy a techniky. Laureátov navrhla odborná komisia.
      V kategórii Osobnosť vedy a techniky patrí cena Ing. Alexandrovi Vargovi, PhD. zo spoločnosti MicroStep, s.r.o. za nekonvenčné výskumno-vývojové riešenia v oblasti CNC strojov na delenie materiálov a ich úspešné uplatnenie na domácom i zahraničnom trhu. Rovnako aj prof. Ing. Márii Bielikovej, PhD. zo Slovenskej technickej univerzity za mimoriadne medzinárodne uznané výsledky vo výskume programových a informačných systémov pre personalizovaný sociálny web a zapájanie mladých talentovaných informatikov do výskumu. Do tretice sa stal v kategórii úspešný aj Ing. Pavol Kováč, DrSc. z Elektrotechnického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) za výskum a vývoj perspektívnych vláknitých kompozitných supravodičov s využitím vo vinutiach supravodivých magnetických systémov.
      Ako Vedecko-technický tím roka ocenili kolektív úseku výskumu a vývoja výkonovej elektroniky EVPÚ, a.s., za dlhodobý systematický výskum a vývoj progresívnych prvkov v oblasti výkonovej elektroniky. Za mimoriadny prínos vo výskume ochorení a ich liečby, ktoré spôsobujú najvyššiu morbiditu a spôsobujú najviac úmrtí v rozvojových krajinách, si cenu odniesol Slovenský tropický inštitút. Ocenenie v tejto kategórii patrí aj oddeleniu špeciálnych polymérov a biopolymérov z Ústavu polymérov SAV za syntézu a aplikáciu polymérnych materiálov vhodných pre využitie v biomedicíne.
      V kategórii Osobnosť vedy a techniky do 35 rokov porota vyzdvihla Ing. Vladimíra Kršjaka, PhD. z Inštitútu pre energiu Spoločného výskumného centra Európskej komisie v Holandsku, Mgr. Tomáša Vinařa, PhD. z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského a Mgr. Andreu Zemánkovú, PhD. z Matematického ústavu Slovenskej akadémie vied.
      Za celoživotné vedecké a technické zásluhy si cenu odniesli prof. Ing. Štefan Mihina, PhD. zo SAV (rozvoj výskumu systémov a technológií chovu hospodárskych zvierat), prof. MUDr. Igor Šulla, DrSc., z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (oblasť neurovied, založenie vedeckej školy a systematický rozvoj neurochirurgie v SR) a Ing. Jozef Ševčík, DrSc. z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied (priekopníctvo v oblasti určovania terciárnych štruktúr bielkovín a objasňovania ich funkcie).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies