Byty v Bratislave opäť zdraželi. Zastaví rast cien nižší dopyt?

NETKY.SK • 6 Október 2021, 09:34 • 2 min
Byty v Bratislave opäť zdraželi. Zastaví rast cien nižší dopyt?

BRATISLAVA - Najväčší dopyt po nehnuteľnostiach evidujú realitné kancelárie v Ružinove, najnižší v Starom meste.

slovakia

left justify in out

Bratislavské nehnuteľnosti v 3. kvartáli tohto roka medziročne zdraželi o 16 %. Oproti 2. kvartálu klesla ponuka voľných nových bytov o 17 %, medziročne o 17,8 %. Začal sa však spomaľovať aj záujem. Predalo sa výrazne menej bytov než v predošlom kvartáli. Vyplýva to z dát realitnej spoločnosti Lexxus.

 

img

 

Záujem o vlastné bývanie klesá

Počas 3. kvartálu pribudlo na realitný trh v hlavnom meste 206 nových bytov v rámci developerských projektov, v celkových číslach (dokopy s existujúcou ponukou, pozn. red.) však išlo o medzikvartálny pokles ponuky o 80 %.

 

"Nedostatočná ponuka v rámci noviniek zapríčinila, že dopyt musel byť uspokojený z existujúcej ponuky. To malo za následok výraznejší pokles celkovej ponuky bytov a apartmánov v projektoch. Celková ponuka bytov v rámci novostavieb sa tak približuje k historicky najnižším číslam," okomentoval Peter Ondrovič zo spoločnosti. 

 

img

 

Realitná spoločnosť však eviduje aj spomalenie dopytu, predalo sa výrazne menej bytov než predtým. "Za výraznejším poklesom dopytu stoja menej atraktívne nehnuteľnosti v ponuke, ale aj približovanie sa jednotkových a predajných cien v periférnych oblastiach hlavného mesta k maximálne akceptovateľnej cenovej hranici," poznamenal Ondrovič. Vyčíslil, že v mesiacoch júl až september bolo zazmluvnených 563 bytov, čo je približne o 44 % menej ako počas 2. kvartálu. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Uvažujete nad kúpou nehnuteľnosti? Neotáľajte, ceny budú raketovo stúpať

 

 

Nehnuteľnosti opäť zdraželi

Podľa dát spoločnosti bol najväčší záujem o byty v II. Bratislavskom okrese (Ružinov), naopak, najmenej v okrese Bratislava I. (Staré mesto). Na trhu je stále viac rozostavaných bytov ako dokončených. Ich podiel predstavuje viac ako 96 %Nové bývanie je však opäť výrazne drahšie.

 

"Ceny znovu preskočili pokrízové maximum. Medzikvartálne sa priemerná jednotková cena nových bytov zvýšila o 151 eur, respektíve o približne 5 percent a dosiahla hodnotu 3 181 eur za štvorcový meter (m2) bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Pred rokom si klienti kupovali byty, ktoré boli lacnejšie o viac ako 16 %," poznamenala spoločnosť.

 

img

 

Ondrovič dodal, že takmer 40 % developerských projektov zvyšovalo počas 3. kvartálu ceny. Najviac rástli  v okrese Bratislava 2 (o viac než 7 percent), najmenej v okrese Bratislava 4 (o 4,5 %). Ceny sa nemenili v okrese Bratislava 5.

 

Prečítajte si tiež: Vlastné bývanie v Bratislave iba pre najsolventejších? Ceny nehnuteľností naďalej rastú



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies