V Česku začne platiť novelizovaný zákon o exekúcii

NETKY.SK • 29 Máj 2019, 18:41 • 2 min
V Česku začne platiť novelizovaný zákon o exekúcii

PRAHA - V Českej republike bolo na konci minulého roka 114.000 ľudí v osobnom bankrote. Toto číslo by však v nasledujúcich mesiacoch mohlo výrazne vzrásť. V sobotu (1. 6.) totiž začne platiť novela insolventného zákona, vďaka ktorému na oddlženie dosiahne viac ľudí.

slovakia

left justify in out

Najviac ľudí v osobnom bankrote je v Moravskosliezskom kraji. Najvyšší počet „bankrotárov“ na počet obyvateľov je zase v Ústeckom kraji.

 

Podiel mužov a žien v osobnom bankrote je prakticky vyrovnaný. Takmer tretina zo všetkých osôb v bankrote sú manželia s priemerným vekom 45 rokov. Informoval o tom portál iDNES.cz.

 

V sobotu začne platiť novela insolventného zákona, podľa ktorej bude musieť dlžník preukázať príjmy aspoň nezhabateľného minima, a to, že je schopný platiť okrem bežného výživného mesačný poplatok 2178 Kč (84,23 eura), ktoré putujú k veriteľovi a insolventnému správcovi. To však nie je všetko. Počas piatich rokov musí človek vyvinúť svoje najväčšie úsilie, aby mu súd oddlženie priznal.

 

„Až potom uvidíme, ako k tomu súdy pristúpia a nezhmotní sa riziko, že budú na človeka, ktorý mal napríklad veľmi nízku mzdu či pol roka nepracoval, pozerať ako na niekoho, kto sa neusiloval“, povedal Radek Hábl, autor projektu a riaditeľ inštitútu prevencie a riešenia predĺženia osobného bankrotu.

 

img

 

Práve neistota, že po päťročnom snažení sa súd človeku neprizná oddlženie, je podľa odborníkov jedným z dôvodov, prečo niektorí ľudia o osobný bankrot hneď nepožiadajú.

 

„Sú taktiež ľudia, ktorí nie sú ochotní hľadať inú cestu. Nachádzajú sa v exekúcii a na to si zvykli. Pokiaľ by išlo do insolventnosti, bude im zostávať menej peňazí,“ povedal Daniel Hůle, vedúci dlhového poradenstva v organizácii Človek v tiesni.

 

Celkovo je v Česku vyše 800.000 ľudí v exekúcii. To, že by sa s novelou schyľovalo k masovému oddlženiu, ani Hábl, ani Hůle nepredpokladajú. Každý rok pribúda približne 20.000 nových bankrotov.

 

(1 EUR = 25,843 CZK)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona