Minister Juraj Blanár víta čiastočný vstup Bulharska a Rumunska do Schengenu

NETKY.SK • 31 December 2023, 11:10 • 2 min
Minister Juraj Blanár víta čiastočný vstup Bulharska a Rumunska do Schengenu

BRATISLAVA - Členské štáty Európskej únie 30. decembra 2023 jednomyseľne schválili dohodu o čiastočnom začlenení Bulharska a Rumunska do schengenského priestoru. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár privítal rozhodnutie, ktoré od marca 2024 zaradí obe krajiny do európskej zóny voľného pohybu v rámci leteckých a námorných ciest. Rokovania o otvorení pozemných hraníc budú na európskej úrovni pokračovať počas budúceho roka.

slovakia

left justify in out

Šéf slovenskej diplomacie ocenil, že súčasťou dohody je aj nevyhnutná spolupráca pri ochrane vonkajšej hranice Európskej únie s cieľom zintenzívnenia boja proti nelegálnej migrácii. „Na tento krok apelujeme od začiatku, Schengen umožňuje občanom voľný pohyb v európskom priestore, no vplyvom migračnej krízy dnes nie je plne funkčný. Potrebujeme preto vyvinúť maximálnu snahu na jeho obnovu,“ uviedol Juraj Blanár.


Slovenská republika dlhodobo podporuje plnohodnotné členstvo Bulharska a Rumunska v schengenskej zóne. Technické predpoklady pre úplné začlenenie splnili oba štáty už v roku 2011. „Rozhodnutie je pozitívnym krokom, ktorý rozšíri náš európsky schengenský priestor. Verím, že počas budúceho roka sa podarí proces vstupu Bulharska a Rumunska plne dokončiť,“ doplnil minister J. Blanár.


Schengenský priestor, v ktorom môže v súčasnosti voľne cestovať viac ako 423 miliónov obyvateľov bez kontrol na vnútorných hraniciach, bol vytvorený v roku 1985. Momentálne zahŕňa 23 z 27 členských štátov Európskej únie (okrem Bulharska, Cypru, Írska, Rumunska) a všetkých členov Európskeho združenia voľného obchodu (Island, Lichtenštajnsko, Nórsko, Švajčiarsko). Slovenská republika sa stala súčasťou Schengenu 21. decembra 2007.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies