Hyacint je nielen voňavý, ale aj liečivý: Dokáže neuveriteľné veci!

NETKY.SK • 24 Apríl 2019, 11:06 • 2 min
Hyacint je nielen voňavý, ale aj liečivý: Dokáže neuveriteľné veci!

Kvet, ktorý sa mnohým spája s príchodom jari, v sebe ukrýva veľkú liečivú silu, no často sa o nej nehovorí.

slovakia

left justify in out

Hyacint je obľúbená rastlinka, ktorá počas jarných mesiacov skrášľuje nielen naše obydlia a terasy, ale aj záhrady, kde je jedným z prvých poslov blížiacich sa teplejších dní. Jeho vôňa je doslova omamná a rovnako nás vedia očariť aj farebné variácie od bielej cez oranžovú, ružovú, až po odtiene fialovej, ktoré pohladia dušu po dlhom zimnom období. Hyacint však nie je kvet s výhradne estetickou funkciou, už odpradávna ho využívali aj liečitelia. Najnovšia vedecká štúdia však odhalila jednu jeho unikátnu schopnosť!

 

img

 

Skupina vedcov publikovala v časopise Journal of Natural Products pozoruhodné zistenia. Odborníci zistili, že hyacinty dokážu vyriešiť viacero zdravotných komplikácii, ktoré spôsobujú slepotu. Ich kvety totiž obsahujú špeciálne látky nazývané homoisoflavonoidy, ktoré sa významne podieľajú na zastavení rastu abnormálnych krvných ciev v očiach. Práve toto je častou príčinou slepoty u ľudí na celom svete.

 

Takýmto druhom slepoty sú ohrození predovšetkým diabetici a predčasne narodené deti. Retinopatia, ako sa toto ochorenie nazýva, je poškodenie zadnej časti oka, ktorá v prípade zanedbania vhodnej liečby vyústi do úplného oslepnutia. Existuje aj vekom podmienená makulárna degenerácia oka, ktorá postihuje najmä starších ľudí. Doposiaľ sa jej predchádzalo nepríjemnými injekciami aplikovanými priamo do oka, čo však u mnohých pacientov spôsobovalo veľmi bolestivé zápaly.

 

img

 

Nový objav v podobe prírodnej látky z hyacintov by však podľa vedcov mohol viesť k výrobe účinných látok, ktoré budú schopné zabraňovať abnormálnemu rastu cievok v očiach, čím by slepote dokázali účinne zabrániť aj bez použitia injekcií.

 

Hyacinty sú teda doslova prírodným zázrakom, dokážu nám zachrániť jeden z najdôležitejších zmyslov – zrak.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies