Japonsko začalo vypúšťať odpadové vody z Fukušimy do oceánu napriek protestom. Obyvatelia sa boja najhoršieho

NETKY.SK • 28 Február 2024, 11:30 • 2 min
Japonsko začalo vypúšťať odpadové vody z Fukušimy do oceánu napriek protestom. Obyvatelia sa boja najhoršieho

Japonsko začalo štvrté kolo vypúšťania odpadových vôd kontaminovaných jadrovou energiou z ochromenej jadrovej elektrárne Fukušima 1 do Tichého oceánu napriek odporu miestnych rybárov, obyvateľov, ako aj odporu medzinárodného spoločenstva.

slovakia

left justify in out

Keďže spoločnosť Tokyo Electric Power Company (TEPCO), prevádzkovateľ elektrárne, začala 28. februára vypúšťať rádioaktívne odpadové vody približne o 11:11 miestneho času, odporcovia považujú takéto zámerné šírenie rádioaktívnych látok za neprijateľné z hľadiska dlhodobého vplyvu na životné prostredie. Podobne ako v predchádzajúcich rokoch sa za približne 17 dní vypustí približne 7 800 ton odpadových vôd, ktoré stále obsahujú trícium, rádioaktívnu látku.

Vypustenie predstavovalo posledné vypustenie za fiškálny rok 2023 končiaci sa v marci, čím sa celkové množstvo za fiškálne obdobie zvýšilo na približne 31 200 ton odpadových vôd uložených v nádržiach jadrovej elektrárne v severovýchodnej japonskej prefektúre.

Spoločnosť TEPCO v januári oznámila, že na fiškálny rok 2024 od apríla plánuje v siedmich kolách vypustiť do oceánu približne 54 600 ton vody kontaminovanej jadrovými látkami, ktorá obsahuje približne 140 biliónov becquerelov rádioaktívneho trícia.

Japonskí rybári sa dlhodobo stavajú proti vypúšťaniu, zatiaľ čo medzi verejnosťou narastá nedôvera a hnev voči vláde a spoločnosti Tokyo Electric Power Company.

Obyvateľka mesta Iwaki vo Fukušime uviedla, že "úmyselné šírenie rádioaktívnych látok" pri vypúšťaní vody kontaminovanej jadrovou energiou do oceánu je "neprijateľné", a dodala, že nedávne silné zemetrasenie s magnitúdou 7,6, ktoré zasiahlo polostrov Noto, vyvolalo obavy o bezpečnosť jadrových elektrární.

"Ako človek, ktorý zažil jadrovú katastrofu vo Fukušime, som presvedčená, že ľudia by už nemali byť vystavení riziku radiácie," povedala.

Za najväčší problém pri likvidácii fukušimskej elektrárne sa považuje odstránenie zvyškov jadrového paliva z ochranných nádob reaktorov č. 1 až č. 3, ktoré sa takmer 13 rokov po havárii ešte nezačalo, pričom vypúšťanie odpadových vôd kontaminovaných jadrovými látkami je v nedohľadne. Spoločnosť TEPCO pritom v januári opäť odložila začiatok odstraňovania trosiek roztaveného jadrového paliva z elektrárne, čo predstavuje už tretí odklad. Ide tak o veľký problém pri vyraďovaní elektrárne z prevádzky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Xinhua News Agency, Foto: Jadrová elektráreň Fukušima (Trend)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies