Dánska premiérka neudržala smútok a v priamom prenose sa rozplakala, čo ju tak zobralo?

NETKY.SK • 27 November 2020, 21:39 • 2 min
Dánska premiérka neudržala smútok a v priamom prenose sa rozplakala, čo ju tak zobralo?

EDINBURGH – Dánska premiérka Matte Frederiksenová sa rozplakala, keď vo štvrtok navštívila jednu z norkových fariem, kde museli zlikvidovať nainfikované zvieratá zmutovaným koronavírusom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Mutácia klaster 5 totiž dokázala potlačiť imunitnú reakciu, čo vyvolalo obavy zo šírenia nákazynarušenia účinnosti očkovania. V krajine, kde sa nachádza najviac norkových fariem na svete tak museli utratiť 17 miliónov zvierat, chovaných výlučne na kožušinu.

 

Premiérka nedokázala potlačiť obrovský smútok

Frederiksenová navštívila farmu v Koldingu na západe krajiny. „Máme tu dve generácie skutočne schopných chovateľov noriek, otca a syna, ktorým sa v krátkej dobe rozpadlo ich celoživotné dielo. To bolo veľmi emocionálne,“ povedala pred novinármi premiérka, pričom sa neubránila slzám a rozplakala sa.

 

 

„A pre mňa tiež. Ľutujem. A ako som povedala obom, Peterovi a Adreasovi, je tu aj druhá strana a dúfame, že máme dobré dohodnuté kompenzácie,“ dodala.

 

„Verím, že oni a aj ďalší chovatelia noriek si budú pamätať, že to nie je ich vina, pretože boli zlými chovateľmi. Kvôli tomu sme sa takto nerozhodli. Naopak jedna z najlepších norkových fariem je tu, kde stojím. Je to pre koronu,“ prihovorila sa všetkým chovateľom, ktorých postihol rovnaký osud.

 

Súvisiaci článok: Dánsky minister poľnohospodárstva sa ospravedlnil a rezignoval

 

Opozícia žiada jej demisiu

Premiérka pre toto nepopulárne rozhodnutie čelí výzvam, aby podala demisiu. Dôvodom je, že boli utratené aj zdravé norky, čo už stálo stoličku ministra pôdohospodárstva. „Je to chyba. Je to neospravedlniteľná chyba,“ uviedla Frederiksenová.

 

 

Opozícia pritom tvrdí, že nebolo potrebné zbaviť sa zdravých zvierat, bez toho, aby boli vopred dohodnuté podmienky kompenzácií pre majiteľov a pracovníkov na celkom 1100 farmách rozmiestnených po celej krajine.  

 

Svetový gigant vyhubil všetky norky

V Dánsku bola jedna z najväčších populácií noriek na svete, ktorá bola vysoko oceňovaná pre kvalitnú kožušinu. „Je to trvalé zatvorenie a likvidácia kožušinového priemyslu,“ povedal predseda spoločnosti Kopenhagen Fur Tedde Pedersen, ktorý patrí k najväčším obchodníkom s kožušinami na svete.

 

Krajina dokázala vyprodukovať 40% kožušín na svete. V Kodani je najväčšia aukčná sieň pre kožušiny. V Dánsku sa pritom predalo približne 14 miliónov norkových kožušiniek ročne. Do zahraničia dokázali expedovať ďalších 7 miliónov.

 

 

Pedersen sa domnieva, že o prácu príde minimálne 6 tisíc ľudí. Obrat z kožušinového priemyslu pritom v rokoch 2018 až 2019 dosiahol 953 miliónov eur. Aktuálna situácia na trhu spôsobila, že ceny kožušín rapídne vzrástli, pretože dopyt je stále vysoký.

 

Mohlo by vás zaujímať: V Dánsku utratia približne 17 miliónov noriek, napadol ich zmutovaný koronavírus

 

Ochranári odmietajú obnovenie chovu

Iný pohľad na vec majú však ochranári zvierat, ktorí majú dojem, že ide o dôležitý míľnik a v krajine by sa už nemal obnoviť ich chov. „Je úplne neprijateľné zachádzať so zvieratami takýmto spôsobom,“ povedala pre BBC Birgitte Iversen Dammová zo spoločnosti Animal Protection Denmark.

 

Sú kŕmené odpadom z rýb, pričom ich zväčša zabíjajú na jeseň. Tieto malé šelmy sa v Dánsku chovajú od roku 1920. Majú tam totiž priaznivé podmienky, zimy nie sú príliš chladné a letá príliš horúce.

 

Prečítajte si tiež: Nedôjde k zatvoreniu slovenskej farmy, ktorá chová norky

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies