NEDEĽNÉ ZAMYSLENIE Toto sú tri veci, ktoré nám Boh s istotou nikdy nedá

NETKY.SK • 12 November 2023, 07:00 • 2 min
NEDEĽNÉ ZAMYSLENIE Toto sú tri veci, ktoré nám Boh s istotou nikdy nedá

Prečo človek ľúbi a hľadá svojho Stvoriteľa? Lebo je dobrý, lebo je v ňom toľko lásky, že obsiahne nielen súčasnosť, ale i históriu a budúcnosť, lebo má na dlani moc, čo ohýba vrchy a v Jeho prítomnosti sa i lev premieňa na kúsoček mravca, lebo...

slovakia

left justify in out

Jeho existenciu nie je možné vystihnúť jedinou vetou, koniec-koncov ľudská myseľ ani nie je schopná dostatočne vnímať všetko, čo tvorí súčasť kráľa nad každým kráľom.

 

Naše srdcia dobre vedia, teda tie, čo už čo-to duchovné zažili, že hlad a smäd duše nevie nasýtiť nik, iba Boh a že odpoveďou na trápenie je len myšlienka, že je skutočný, a nie vymyslený. Nie je ťažké uhádnuť, že väčšinou sme sústredení na záležitosti, ktoré Boh dá, ktoré požehná, ktoré zázrakom rozrieši. Menej príjemné, ale predsa dôležité, je i uvedomenie si, čo nám s úplnou istotou nedá, hoc by sme Ho ako žiadali.

 

Tri veci

 

img

 

Po prvé, jakživ sa nám nepodarí uhádnuť tajomstvo našej budúcnosti. Áno, Boh môže poskytnúť záblesk, čosi menšie či väčšie, čím ukáže, že zajtrajšky nebudú také biedne, ako sme si mysleli, avšak nikdy neuzrieme, čo nás čaká v plnej miere, a je to tak správne. Pokiaľ On sám usúdil, že človeku nepatrí poznať nepoznané, potom netreba pokúšať a nechať si svietiť vierou. Ona povedie, ona odoženie temnotu a privolá nádej.

 

img

 

Po druhé, akokoľvek by sme sa namáhali, a hoc by sme modlitbou strávili i hodiny a hodiny, Boh nespôsobí, že zo sveta vymizne zlo vo všetkých podobách. Neudeje sa, že nebudeme počúvať o chorobách, že ľudia neokúsia sklamanie, že sa pod nohy nepripletú dajaké polená. Zem je totiž infikovaná hriechom, a pokiaľ budeme dýchať a hýbať sa v telách, musíme sa vysporiadať so skutočnosťou, že dokonalosť sídli iba v nebi. Ježiš predsa varoval, keď vyhlásil: „Vo svete budete mať súženia, ale dúfajte, lebo ja som premohol svet.“

 

Keď sa ocitáme uprostred problému ako hora, smieme volať o pomoc, i si pýtať silu, i plakať, aby sme do cieľa prekráčali víťazne, ale očakávať, že sa nám povodí len dobre, je márne. A navyše, Boh neraz zamiešava i skúšku, aby naša odvaha porástla, aby sme nazbierali múdrosť a vedeli ihneď rozoznať, čo je horké a čo sladké, a z čoho radosť nevzíde.

 

img

 

Po tretie, jakživ Boh nesplní túžbu, ktorá by nám mala slúžiť na ťarchu. V srdciach drieme tisíc želaní, tajných snov a dosiaľ nevyslovených plánov, ktoré, pravdaže, všetky do jedného máme predkladať pri modlení sa, ale nie každé prianie sa dožije naplnenia, lebo Boh dopredu dokáže rozlúštiť, akú zbytočnú bolesť by prinieslo. Hoc je i spoločnosť plná nedorozumení a utrpení, Boh rozlišuje medzi nutným dôsledkom hriešnosti a medzi celkom naničhodnými slzami.

 

 

Je to rovnaké, ako keď rodič odmieta malému dieťaťu odobriť rozmary, nepriloží mu k perám nápoj pre dospelých, ani ho nenechá, aby drobnými prstami siahlo kdekoľvek. Pre dieťa je to síce nepochopiteľné, narieka a narieka, aby obmäkčilo, ale zodpovedný jedinec má vedomosť, prečo koná tak, ako koná, že ho nevedie krutosť, ale láska a ešte aká veličizná. Boh je otec, dokonalý a najláskavejší, preto i On občas musí mávnuť rukou a povedať nie na neustále dobiedzanie, čo ako zúfalé by bolo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona