Hlas-SD spochybňuje výhodnosť nákupu vozidiel 8x8. Naď kritiku odmieta

NETKY.SK • 6 Apríl 2022, 12:47 • 2 min
Hlas-SD spochybňuje výhodnosť nákupu vozidiel 8x8. Naď kritiku odmieta

BRATISLAVA - Mimoparlamentná strana Hlas-SD spochybňuje výhodnosť nákupu bojových obrnených vozidiel 8x8, ktorý minulý týždeň schválila vláda. Poukazuje najmä na navýšenie jednotkovej ceny vozidla oproti návrhu predošlého kabinetu. Premiéra Eduarda Hegera a ministra financií Igora Matoviča (obaja OĽaNO) vyzvali, aby pozastavili podpis zmluvy, kým sa nepreskúmajú podmienky obchodu a nepreukáže sa jeho efektivita.

slovakia

left justify in out

„Minister obrany (Jaroslav Naď, OĽaNO) dva roky nerobil nič, hoci predtým bol ostrým kritikom tendra na 8x8, vozidla, ktoré sa volalo Vydra a bolo výsledkom spolupráce fínskej Patrie a slovenskej štátnej spoločnosti Konštrukta Defence," skonštatoval líder Hlasu-SD a nezaradený poslanec Peter Pellegrini. Predmetný materiál vtedy ako premiér podľa svojich slov nepredložil na rokovanie vlády vzhľadom na ostrú kritiku opozície a obdobie krátko pred voľbami.

 

Fínske vozidlo Patria sa podľa Pellegriniho bude nakupovať o 670 000 eur s DPH drahšie ako vozidlo Vydra. Chýba mu tiež garancia zapojenia slovenského obranného priemyslu vrátane informácie o zapojení konkrétnych firiem. Spochybňuje tiež kompatibilitu so zbraňovými systémami NATO.

 

 

Vláda minulý týždeň schválila nákup 76 bojových obrnených vozidiel (BOV) 8x8 od Fínska. Ide o fínske vozidlá Patria AMVXP, ktoré obstáli vo vyhodnotení najlepšie. Minister obrany má uzavrieť zmluvu do 30. septembra. Celková cena za zákazku vrátane vozidiel infraštruktúry a munície je 447 miliónov eur.

 

Ministerstvo obrany SR avizovalo, že na tlačovú konferenciu Hlasu-SD bude šéf rezortu reagovať po stredajšom rokovaní vlády.

 

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) odmieta kritiku mimoparlamentnej strany Hlas-SD v súvislosti s nákupom bojových obrnených vozidiel 8x8 od Fínska. Zdôraznil, že ponuku vybrali na základe férovej súťaže. Argument o vyššej cene fínskeho vozidla Patria oproti predošlej Vydre podľa neho nesedí. Rovnako deklaruje, že percento zapojenia slovenského obranného priemyslu bude minimálne 40 percent a môže dosiahnuť až 60 percent.

 

„Kým oni (bývalá vláda, pozn. TASR) ponúkali v konfigurácii, ktorú sme si našli ako pripravenú na stole, vozidlo za 4,8 milióna eur s DPH bez komunikačných systémov, čo je ďalšieho pol milióna, my sme to obstarali za 4,62 milióna s komunikačnými systémami," uviedol Naď na brífingu počas rokovania vlády. Hovorí, že deklarovaná cena 4 milióny s DPH za vozidlo Vydra bol klam voči verejnosti.

 

img

 

Minister tvrdí, že 70 percent zapojenia obranného priemyslu, ktoré v súvislosti s pripravovaným nákupom 8x8 bývalej vlády spomína líder Hlasu a expremiér Peter Pellegrini, nie je ničím podložené. Ako skonštatoval Naď, v súčasnom tendri bude zapojenie vyše 40 percent, pričom môže prekročiť až 60 percent.

 

Oznámil tiež prípravu konkrétneho projektu SR so spoločnosťou Patria v prospech inej členskej krajiny NATO, ale aj investíciu, ktorá nepriamo súvisí s týmto projektom. „Bude to veľmi dobrá správa pre Slovensko," načrtol.

 

img

 

Mimoparlamentná strana Hlas-SD v stredu vyzvala premiéra Eduarda Hegera a ministra financií Igora Matoviča (obaja OĽaNO), aby pozastavili podpis zmluvy na nákup vozidiel 8x8 od Fínska, kým sa nepreskúmajú podmienky obchodu a nepreukáže sa jeho efektivita. Poukazuje najmä na zvýšenie jednotkovej ceny vozidla oproti návrhu predošlého kabinetu a hovorí o slabej garancii zapojenia slovenského obranného priemyslu do nákupu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies