EÚ sa dohodla na sankciách, ktoré uvalí na bieloruských predstaviteľov. Zmrazia im účty a zakážu cestovať

NETKY.SK • 2 Október 2020, 06:39 • 2 min
EÚ sa dohodla na sankciách, ktoré uvalí na bieloruských predstaviteľov. Zmrazia im účty a zakážu cestovať

BRUSEL - Lídri členských krajín EÚ sa v noci na piatok dohodli na zavedení sankcií voči členom režimu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

slovakia

left justify in out

Informovali agentúry AP a AFP. Tento krok umožní zavedenie zákazu cestovania a zmrazenie aktív približne 40 príslušníkov režimu, ktorí sú údajne zodpovední za falšovanie výsledkov augustových volieb a následné násilné potláčanie protestov.

 

EÚ uvalí sankcie na vysokopostavých funkcionárov

"Rozhodli sme sa, že zavedieme sankcie," povedal predseda Európskej rady Charles Michel, ktorého vyjadrenia sprostredkovala agentúra AP. "Je veľmi dôležité urobiť to, na čom sme sa dohodli pred niekoľkými týždňami," dodal.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Británia a Kanada uvalili na Lukašenka a ostatných členov vlády sankcie, prezidentovi dokonca zmrazili majetok

 

Členské štáty EÚ sa zavedením sankcií pridali k Spojenému kráľovstvu a Kanade, ktoré v utorok uvalili sankcie na bieloruského prezidenta Lukašenka, jeho syna a ďalších vysokopostavených bieloruských predstaviteľov za porušovanie ľudských práv, pripomína AFP.

 

Súvisiaci článok: Sankcie voči Minsku sú pokusom o anarchiu a poškodia všetkým, varuje bieloruský minister

 

Cyprus sankcie nepodporil

Cyprus rozhodnutie členských krajín EÚ odmietal podporiť a žiadal, aby najskôr podnikli kroky voči Turecku v súvislosti s ťažbou nerastných surovín v sporných vodách pri pobreží Cypru.

 

Lídri sa však po niekoľkohodinových rokovaniach dohodli, že podporia Cyprus a takisto aj Grécko. Dohodli sa i na prísnom varovaní pre Turecko, ktoré môže čeliť represívnym opatreniam v prípade, že bude pokračovať vo vrtoch.

 

Prečítajte si viac: ROZHOVOR O osude Lukašenka rozhodne Kremeľ, ktorý má s Bieloruskom vlastné plány

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona