Mimoriadnu schôdzu parlamentu zablokovali Matovič a Mezenská

NETKY.SK • 17 September 2013, 19:53 • 2 min
Mimoriadnu schôdzu parlamentu zablokovali Matovič a Mezenská

BRATISLAVA - Parlament v noci o odvolávaní premiéra Roberta Fica rokovať pravdepodobne nebude. Mimoriadnu schôdzu sa totiž rozhodli až do deviatej hodiny ráno zablokovať poslanci Igor Matovič a Helena Mezenská (OĽaNO). Tí sa v nočných hodinách budú striedať pri čítaní materiálov súvisiacich s kúpou stratovej matky SPP. Nesúhlasia totiž s tým, aby parlament o takejto dôležitej veci rokoval v noci.

slovakia

left justify in out

"Je to doslova obtieranie si svojich špinavých topánok o opozičných poslancov. Je to potieranie možnosti vyjadriť svoj názor, lebo človek nie je v noci fyzicky bdelý. Nemyslím si, že je normálne, aby sme ďalej pokračovali takýmto spôsobom, že nám parlamentný valec vždy pri nepríjemných témach, ktoré nechce počúvať, odsúhlasí nočné rokovanie," vyhlásil Matovič a začal čítať materiál o transformácii SPP. Smer predtým odsúhlasil, že schôdza bude pokračovať aj po 19:00.

Ešte pred Matovičom v rozprave vystúpil poslanec Ivan Švejna (Most-Híd). Ten tvrdí, že ak by kúpa časti SPP mala byť férovou transakciou, Energetický a průmyslový holding (EPH) by mal štátu zaplatiť stovky miliónov eur. "Vláda prebrala stratovú časť subjektu. Výsledkom je radikálne zvýšenie trhovej hodnoty časti EPH, pretože teraz nebude musieť znášať straty," vyhlásil Švejna.

Pripomenul tiež, že rozhodnutie Roberta Fica nie je len otázkou tejto vlády, ale aj tých budúcich, ktoré toto rozhodnutie budú musieť znášať. Na záver vystúpenia poprial veľa šťastia všetkým multimilionárom, ktorým sa zo dňa na deň rozrastá majetok a ktorí sú schopní takto rýchlo znásobiť svoje investície.

Členovia vlády a poslanci za stranu Smer-SD odišli z rokovacej sály parlamentu po tom, ako ich k tomu vyzval premiér Robert Fico. "Nechajme našich pravicových priateľov, nech rokujú. Keď dokončia diskusiu, nech nás zavolajú, prídeme radi hlasovať," vyhlásil v závere svojho vystúpenia na mimoriadnej schôdzi parlamentu, na ktorej sa ho opoziční poslanci snažia odvolať pre kauzu kúpy 49-percentného podielu stratovej matky SPP. Fico zároveň Danielovi Lipšicovi, ktorý za opozíciu predstavil návrh na odvolanie, vyčítal konfrontačný tón diskusie. Lipšic v rozprave označil Fica za lokaja finančných skupín a jeho vládu za vládu lokajov.

Návrh na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády podpísali poslanci všetkých opozičných strán. Fico podľa opozície krajinu predal oligarchom. Hovoriť o tom podľa opozičných strán majú vládne podklady ku kúpe 49-percentného podielu SPP, ktoré vznikli na počítači spoločnosti J&T Investment Advisors. Tá sa už v súčasnosti volá EP Investment Advisors a je prepojená so spoločnosťou Energetický a průmyslový holding (EPH), ktorá svoj podiel štátu predáva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies