Ukrajina podpísala Steinemeierov vzorec na rokovaniach v Minsku

NETKY.SK • 2 Október 2019, 10:29 • 2 min
Ukrajina podpísala Steinemeierov vzorec na rokovaniach v Minsku

MINSK - Členovia ukrajinskej delegácie na rokovaniach v Minsku podpísali dohodu o dodržiavaní takzvaného Steinemeierovho vzorca, podľa ktorého sa konflikt na Donbase vyrieši.

slovakia

left justify in out

Predtým sa v Moskve vyhlásilo, že podpísanie súhlasu Ukrajiny s dodržiavaním Steinemeierovho vzorca je podmienkou pre stretnutie v "Normandskom formáte“. Ukrajinskí nacionalisti naopak považujú implementáciu Minských dohôd za kapituláciu Kyjeva.

 

Americký prezident Donald Trump tiež vyzýva ukrajinského prezidenta, aby rokoval s ruským vodcom Vladimirom Putinom.

 

"V poslednom, pomerne krátkom časovom období ste skutočne dosiahli určitý pokrok s Ruskom. Počul som, že sa dosiahol značný pokrok. Len pokračujte. Bolo by pekné ukončiť celú túto katastrofu... Naozaj verím, že prezident Putin by chcel niečo urobiť. Naozaj dúfam, že vy a prezident Putin sa spojíte a dokážete vyriešiť váš problém. To by bol obrovský úspech,“ uviedol Trump v reakcii na žiadosť Zelenskyjho o podporu Ukrajiny v boji za návrat Donbasu a Krymu pod kontrolu Kyjeva.

 

V utorok 1. októbra o 19:00 prezident Ukrajiny Zelenskyj uskutočnil brífing o výsledkoch rokovaní v Minsku, počas ktorých ukrajinská strana podpísala "Steinemeierov vzorec“. Zelenskyj potvrdil, že Kyjev podpísal tento dokument, ktorý určuje nadobudnutie účinnosti zákona o osobitnom štatúte Donbasu.

 

 

Ukrajinský prezident tiež uviedol, že sa vypracuje nový zákon o osobitnom štatúte Donbasu, ktorý bude obsahovať "Steinemeierov vzorec“ a okrem toho dodal, že v blízkej budúcnosti bude známy dátum stretnutia "Norman Four“ (normanská štvorka).

 

Podľa neho nový zákon o osobitnom štatúte Donbasu vypracuje parlament. Dokument bude verejne prerokovaný. Zelenskyj zdôraznil, že "kapitulácia nebude“. Okrem toho povedal, že voľby v Donbase za „podmienky prítomnosti armády“ nikdy nebudú.

 

Kremeľ poznamenal, že možné odmietnutie Kyjeva podpísať "Steinemeierov vzorec“ by výrazne spomalilo rokovania na vyriešenie konfliktu.

 

Hovoríme o návrhu Franka-Waltera Steinemeiera, ktorý ako vedúci nemeckého ministerstva zahraničných vecí v roku 2015 navrhol osobitný postup na nadobudnutie účinnosti zákona o udelení stáleho osobitného štatútu Donbasu.                 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies