V Brazílii za deň pribudlo rekordné množstvo nových prípadov

NETKY.SK • 16 Máj 2020, 13:24 • 2 min
V Brazílii za deň pribudlo rekordné množstvo nových prípadov

BRAZÍLIA - Brazília zaznamenala rekordný denný nárast počtu prípadov ochorenia COVID-19. Za posledných 24 hodín tam pribudlo v 13.944 nových prípadov ochorenia COVID-19, čo je najviac od vypuknutia pandémie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Najľudnatejšia krajina Latinskej Ameriky tak eviduje už 202.918 infikovaných a 13.933 mŕtvych, informovala v piatok agentúra Reuters.

 

Guvernéri deviatich z 26 brazílskych štátov a jedného federálneho dištriktu v stredu avizovali, že sa nebudú riadiť pokynmi prezidenta Jaira Bolsonara na opätovné otvorenie kozmetických salónov, holičstiev a športových akadémií.

 

 

Napriek tvrdeniam expertov, podľa ktorých sa Brazília nachádza na vrchole epidémie, Bolsonaro ešte v pondelok vydal dekrét, v ktorom zmienené tri typy zariadení pridal k 54 ďalším "základným službám", ktoré môžu byť obyvateľom poskytované aj napriek pandémii koronavírusu.

 

Brazílsky najvyšší súd však napriek Bolsonarovým vyjadreniam ponechal rozhodnutia o opatreniach prijímaných na spomalenie šírenia nákazy v kompetencii jednotlivých štátov a samosprávnych celkov.

 

 

Medzi guvernérmi, ktorí odmietli riadiť sa pokynmi prezidenta a otvoriť prevádzky, je aj Joao Doria, guvernér štátu Sao Paulo. Ten je najľudnatejším brazílskym štátom a ťahúňom brazílskej ekonomiky. Miestne nemocnice sú však v dôsledku pandémie preplnené nad svoje možnosti.

 

Doria preto nalieha na občanov Sao Paula, aby vychádzali z domu iba v neodkladných prípadoch a až do 31. mája nariadil pozastavenie všetkých služieb, ktoré pre život nie sú nevyhnutné.

 

 

Bolsonaro sa pokúšal tieto nariadenia obmedziť práve vydaním dekrétu. Počas videokonferencie s lídrami miestnych firiem povedal, aby boli na guvernéra Sao Paula "tvrdí" a tlačili ho k uvoľneniu opatrení.

 

"Jeden muž rozhoduje o budúcnosti Sao Paula a brazílskej ekonomiky. Pri všetkej úcte, na guvernéra musíte ísť tvrdo. je to totiž vážny problém, je to vojna. V hre je osud Brazílie," vyhlásil Bolsonaro.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies