Mimoriadna situácia na cestách pod Tatrami pretrváva

NETKY.SK • 5 Január 2017, 09:44 • 2 min
Mimoriadna situácia na cestách pod Tatrami pretrváva

POPRAD - Na cestách v okresoch Poprad a Kežmarok naďalej pretrváva mimoriadna situácia pre silný vietor a snehové jazyky. Prvý situačný stupeň v tejto súvislosti vyhlásila Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja v stredu 4. januára napoludnie.

slovakia

left justify in out

Od stredy je uzatvorená cesta III/3061 Štrba – Šuňava z dôvodu zafúkavania a snehových závejov. Cestári upozorňujú aj na nárazový vietor, silné sneženie, zníženú viditeľnosť a snehové jazyky na viacerých úsekoch v okrese Stará Ľubovňa, Kežmarok i Prešov. O aktuálnej situácii na cestách informovala prostredníctvom svojej internetovej stránky Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja. Snehové jazyky a záveje sa tvoria na cestách I/18 Svit - Tatranská Štrba, III/3060 Tatranská Štrba - Štrba, III/3062 Šuňava - Štrba, III/3063 Lučivná spojka, II/537 Starý Smokovec – Podbanské, ale aj na I/66 Poprad - Kalion, III/3075 Poprad - Prachareň.

 

 

 

Ostatné cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý, na cestách prvej triedy sa miestami nachádza kašovitý posypaný sneh do dvoch centimetrov, v Poprade utlačená vrstva snehu do jedného centimetra. Na cestách druhej triedy sa vo vyšších polohách nachádza miestami vrstva kašovitého alebo utlačeného posypaného snehu do dvoch až štyroch centimetrov. Podobná situácia je aj na cestách tretej triedy. Za posledných 24 hodín cestári v Prešovskom kraji prepluhovali takmer 12-tisíc kilometrov, inertným materiálom posypali vyše tritisíc kilometrov ciest a chemickým materiálom, teda soľou, takmer päťtisíc kilometrov.

 

V okrese Popradu platí aj naďalej výstraha prvého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi, ktorú vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Od dnešného dňa do piatkového poludnia platí aj výstraha druhého stupňa pred vetrom. „V okrese Poprad sa na horách nad pásmom lesa miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo, v nárazoch, rýchlosť 115 až 130 kilometrov za hodinu,“ informuje na svojej internetovej stránke SHMÚ.

 

img

 

Podľa meteorológov predstavuje takáto rýchlosť zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká. V nižších polohách možno miestami očakávať výskyt vetra s priemernou rýchlosťou 40 až 60 kilometrov za hodinu. SHMÚ zároveň upozorňuje aj na nízke teploty v okrese, od dnešného večera aj počas nasledujúceho dňa by teplota vzduchu mohla dosiahnuť mínus 15 až mínus 18 stupňov Celzia, neskôr aj mínus 20 až mínus 24 stupňov. Meteorológovia varujú, že silný mráz predstavuje nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. Očakávaný mráz je podľa nich v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý a pravdepodobnosť poškodenia organizmu je vysoká.

 

Silný vietor na hrebeňoch hôr pripomínajú aj horskí záchranári, upozorňujú aj na zvýšené lavínové nebezpečenstvo v pohorí. „Na túry odporúčame teplé oblečenie, paličky, mačky, poprípade bezpečnostné protišmykové návleky na obuv. Stmievať sa začína už po 16:00,“ pripomína Horská záchranná služba aj dnes.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies