Koľko rezortov v novej koalícii prináleží každej strane?

NETKY.SK • 3 Marec 2020, 16:40 • 2 min
Koľko rezortov v novej koalícii prináleží každej strane?

BRATISLAVA - Na základe získaných percent hlasov voličov, ktoré sa následne premietli do počtu mandátov v parlamente, je už známy aj pomer, akým by mali byť rozdelené jednotlivé ministerstvá.

slovakia

left justify in out

Pomer

Posty vo vláde sa majú deliť v pomere 8 : 3 : 2 : 2, pričom osem miest má dostať OĽaNO, tri Sme rodina a po dve SaS a Za ľudí. Hovorili o tom predstavitelia víťazných strán po doterajších rozhovoroch o zostavení vlády.

 

Za ľudí má výhrady 

Sme rodina a SaS už potvrdili, že by do vlády šli. Za ľudí bude mať vo štvrtok (5. 3.) predsedníctvo, ktoré má Andrejovi Kiskovi podľa jeho slov autorizovať rokovanie o koalícii. Kiska tiež vyhlásil, že jeho strana je pripravená pomôcť zostaviť silnú a stabilnú vládu. Pripustil, že by bol radšej, keby vláda vznikla bez Kollára, ale rozhodnutie je na Matovičovi.

 

img

 

Sme Rodina hovorí o 3 ministerstvách 

Boris Kollár Kiskovi odkázal, že on a jeho kolegovia majú morálny kredit. Prezradil tiež, o ktoré posty má Sme rodina záujem. Na ministerstvo obrany by chcel Milana Krajniaka, rezort dopravy by zveril Štefanovi Holému a chce tiež úrad vicepremiéra pre investície a informatizáciu. Tu meno nepovedal. Zároveň potvrdil záujem o pozíciu predsedu parlamentu a podotkol, že on sa do exekutívy nechystá. Trvá na výstavbe nájomných bytov, je presvedčený, že je na Slovensku realizovateľná.

 

img

 

SaS by chcelo ekonomický rezort

Výstavbu 25 000 nájomných bytov spochybnil Richard Sulík, podľa ktorého sa to nedá kapacitne stihnúť. Tvrdí, že nie je kde ani za čo ich postaviť. Zároveň vyhlásil, že SaS má záujem byť súčasťou vlády a je k dispozícii pre akúkoľvek konšteláciu. Chcel by ekonomický rezort. Strana bude rešpektovať aj to, ak sa Boris Kollár bude chcieť stať predsedom parlamentu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies