Mimoparlamentné strany aj vláda chcú pomôcť ľuďom. Každý však po svojom

NETKY.SK • 8 Máj 2022, 14:41 • 2 min
Mimoparlamentné strany aj vláda chcú pomôcť ľuďom. Každý však po svojom

BRATISLAVA - Zdražovanie, ceny pohonných látok či embargo na ruský plyn rezonovali dnešnými politickými diskusiami, v ktorých zástupcovia strán predložili svoje návrhy. Ktoré sú lepšie?

slovakia

left justify in out

Občanom najviac zasiahnutým prudkým zvyšovaním životných nákladov pomáha slovenská vláda málo a pomoc nie je adresná ani komplexná. V nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike sa na tom zhodli predsedovia mimoparlamentných strán KDH, SNS, Aliancia a Dobrá voľba a Umiernení.

 

img

Tomáš Drucker

 

„Mám pocit, že robíme nezmyslené plošné opatrenia, ktoré niektorí ľudia nepotrebujú a pre tých, ktorí ich potrebujú, je to málo,“ povedal predseda strany Dobrá voľba a Umiernení Tomáš Drucker. Pokiaľ by sa objem pomoci rozdelil adresnejšie, vzrástla by podľa Druckera v konkrétnych prípadoch aj jej výška.

 

Prečítajte si tiež: Boris Kollár vysvetlil hlasovanie o vydaní Roberta Fica do väzby

 

Predseda KDH Milan Majerský by dal na každé dieťa daňový bonus vo výške 100 eur, čo by podľa neho dostatočne pomohlo zvládnuť zvýšené životné náklady v rodinách. Upozornil, že výber dane z pridanej hodnoty sa oproti predpokladom v tomto roku výrazne zvýšil aj pre rastúce ceny, no vláda na pomoc ohrozeným skupinám vyčlenila iba 260 miliónov eur.

 

„Vláda mohla prijať progresívne riešenie na to, aby pomohla všetkým ohrozeným skupinám. Pomáha málo,“ myslí si Majerský. Predseda KDH pripomenul, že v Česku napríklad pre infláciu výrazne valorizovali dôchodky už počas roka.

 

img

Andrej Danko

 

Bývalý predseda Národnej rady (NR) SR a predseda SNS Andrej Danko kritizoval súčasnú koalíciu za zrušenie niektorých opatrení, ako napríklad zníženie dane z príjmu pre živnostníkov či zrušenie bankového odvodu. Vláda podľa šéfa SNS nesystémovo minula 12 miliárd eur. „Ja by som podporil to, čo dôchodca potrebuje. Nákup liekov, kúpeľné pobyty,“ povedal Danko.

 

Krisztián Forró (Aliancia) upozornil, že v rámci pomoci treba myslieť na všetky kategórie zasiahnutých skupín. Strana by podľa neho podporila výrazné zníženie dane z pridanej hodnoty na energie o dve tretiny. Toto opatrenie by podľa neho pomohlo napríklad aj podnikateľom či samosprávam.

 

Možno vás zaujme: Riešenie problémov ľudí je na druhej koľaji, tvrdí Zuzana Čaputová

 

Politici majú rozdielne názory na embargo na dovoz energetických nosičov z Ruska. Drucker a Majerský sú za čím skoršiu diverzifikáciu dovozov ropy a plynu. Danko by bol v tomto smere opatrnejší a chce udržať dobré vzťahy aj s Ruskom podobne, ako sa o to pokúša Maďarsko. Forró si myslí, že treba pracovať na tom, aby Slovensko nebolo závislé od jedného dodávateľa. Zároveň však upozornil, že solidarita v EÚ nie je neobmedzená a podobne ako minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) si vie predstaviť aj platbu za ruské energetické suroviny v rubľoch.

 

img

Boris Kollár

 

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár uviedol v nedeľnej relácii RTVS O 5 minút 12, že by sa na financovaní avizovaných vládnych opatrení na zmiernenie následkov zdražovania mohli podieľať najbohatšie a najziskovejšie spoločnosti. „Máme tu firmy, ktoré vďaka kríze 'vycicali' ľudí a keď majú teraz stámiliónové zisky, mali by sa podeliť s ostatnými,“ podotkol. Je za to, aby vláda s týmito podnikmi rokovala a výsledok bol konsenzuálny. Priblížil, že rokujú aj o možnom zastropovaní cien benzínu.

 

Nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD sú podľa Petra Pellegriniho náchylní podporiť sociálne opatrenia, ak by boli implementované aj ich pozmeňujúce návrhy. „Ak bude toto celé predmetom politického boja a spojené pomaly s vyslovením dôvery vláde, urobíme všetko pre to, aby vláda skončila,“ reagoval Pellegrini. Podporuje dočasné zníženie spotrebnej dane z benzínu.

 

img

Peter Pellegrini

 

V súvislosti s prípadným embargom štátov Európskej únie na ruský plyn hovorí predseda parlamentu o potrebe zvážiť, akým spôsobom ho možno nahradiť. „Bez plynu kompletne rozvrátime celú ekonomiku. Keď nebudeme mať plyn, prestaneme vyrábať,“ upozornil Kollár.

 

K téme: VIDEO: Premiér nesúhlasí s Igorom Matovičom. Ako vidí budúcnosť koalície?

 

Ak koaliční partneri odignorujú veto SaS pri balíku pomoci, koalícia by si mala sadnúť a povedať ako ďalej. Vyhlásil to minister školstva, vedy, výskumu a športu SR a podpredseda koaličnej strany SaS Branislav Gröhling v nedeľnej diskusnej relácii televízie Markíza Na telo. Opozičná strana Smer-SD bude podľa jej podpredsedu a poslanca Národnej rady (NR) SR Ladislava Kamenického k balíku pomoci navrhovať pozmeňujúce návrhy.

 

img

Branislav Gröhling

 

Gröhling povedal, že strana podporuje cielenú pomoc najzraniteľnejším skupinám obyvateľstva. Sú však proti takzvanej helikoptérovej pomoci pre všetkých. „Chceli by sme, aby táto pomoc bola vyslovene cielená na najrizikovejšie skupiny." Zdôraznil tiež, že koaličná zmluva predpokladá rešpektovanie práva veta. Preto ak niektorá koaličná strana nesúhlasí s vládnym návrhom, mali by to ostatní podľa Gröhlinga rešpektovať.

 

Na otázku, či Smer-SD podporí navrhnutý balík pomoci, Kamenický reagoval, že strana plánuje predstaviť pozmeňujúce návrhy. „Aby sa nevylúčili dôchodcovia, aby tam bola oveľa vyššia suma na pomoc," ozrejmil s tým, že strana preferuje skôr jednorazovú pomoc, ktorá až tak neovplyvňuje ďalšie roky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies