Miloš Zeman podporuje muža, ktorý uzatváral štátne zákazky s trestne stíhaným podnikateľom

NETKY.SK • 28 Júl 2021, 09:52 • 2 min
Miloš Zeman podporuje muža, ktorý uzatváral štátne zákazky s trestne stíhaným podnikateľom

ČESKÁ REPUBLIKA - Kto je Miloš Balák? V úvodzovkách povedané, je to muž, ktorého podporuje sám prezident Českej republiky Miloš Zeman. Napriek neprávoplatnému odsúdeniu a ďalším pofidérnym aktivitám.

slovakia

left justify in out

Balák napríklad zveril, bez tendra, rekonštrukcie v sídle prezidenta za 10 miliónov mužovi, ktorého polícia stíha za korupciu, Ottovi Zachovi. Policajti ho podozrievajú, že podplácal, aby získal zákazky na opravu stredočeských ciest ešte za éry Jaroslavy Jermanovej.

 

img

 

Podnikateľa Otta Zacha polícia od tohtoročnej jari stíha za to, že sa podľa detektívov podieľal na manipuláciách zákaziek Stredočeskej správy ciest. Zach pre Zoznam Správy, ktoré na jeho meno upozornili,  uviedol , že podľa polície odovzdal úplatok vo výške 170 miliónov korún, no obhajuje sa, že nič z toho nie je pravda. "Nemám ani taký obrat, aby som mohol toľko niekomu dať," povedal Zach. 

 

Prečítajte si: Tisícky ľudí v Českej republike protestovali proti ministerke spravodlivosti

 

S jeho spoločnosťou ZKP Kladno uzavrela Krajská správa a údržba ciest za éry Jaroslavy Pokornej Jermanovej zmluvy v hodnote vyše 700 miliónov korún. Podľa obchodného registra sa ale Zach firmy, ktorá je pod drobnohľadom policajtov, zbavil už v roku 2018 .

 

Tridsiatku zamestnancov, desiatky pozemkov, budov či strojov však predtým previedol do svojej druhej spoločnosti OZ Stavby. A práve tej sa začalo podľa pátrania Aktuálně.cz a Hospodárskych novín dariť získavať zákazky vo vidieckom sídle prezidenta v Lánoch. Riaditeľ Lesnej správy Lány, Miloš Balák, sám už neprávoplatne odsúdený za to, že podľa súdu zmanipuloval Alexovu zákazku na spevnenie nádrže v uzavretom areáli Lán, prvú zmluvu s čerstvo stíhaným Zachom podpísal tento rok v máji. Zákazku síce Lesné správa Lány zverejnila vo vestníku verejného obstarávania, ale až potom, čo so Zachom podpísala zmluvu.

 

Možno vás zaujme: Ďalšia výmena na poste ministerstva zdravotníctva. V Čechách rezignoval už štvrtý šéf rezortu

 

Za opravu trojkilometrovej lesnej cesty vo vnútri areálu má firma OZ Stavby dostať takmer sedem miliónov korún. Zákazka len tesne nedosiahla šesťmiliónový limit, ktorý, ak by prekročila,  Hrad by už musel súťažiť podľa zákona o verejnom obstarávaní a prihlásiť by sa mohol ktokoľvek, kto by zverejnenú súťaž vyhľadal na internete. Takto pôjdu do vrecka milióny človeku podozrivému z korupcie a dokonca v súlade s internými postupmi. Informoval portál zpravy.aktualne.cz.

 

Ďalšia zákazka vznikla v júni, keď išlo o opravu poslednej zachovalej Fürstenberskej brány v Myšej diere za 3 milióny korún. Posledná zmluva so Zachom v relatívne krátkom čase sa potom týkala objednávky sena za 83 tisíc korún (bez DPH).

 

img

 

Portál Blesk sa preto pýtal hovorcu prezidenta Miloša Zemana, Jiřího Ovčáčka, či na Hrade nikomu neprekáža, že Lánska lesná správa uzatvára zmluvy s trestne stíhaným mužom. "Všeobecne môžem konštatovať, že v každom právnom štáte platí prezumpcia neviny. Prezumpcia viny je uplatňovaná v štátoch totalitných,“ uviedol Ovčáček.

 

"Lesné správa zabezpečuje seno pre zimné prikrmovanie zvery, vrátane dopravy na miesto určenia, od viacerých dodávateľov v súlade s platnou legislatívou. Rozhodujúca je kvalita sena a jeho cena. Viac nemám k vášej otázke čo uviesť," napísal Balák SMS, ako reakciu na otázky portálu Blesk, ktorý sa spýtal, prečo uzavrel zmluvu na dodávku sena s niekým, kto sa vo veľkom venuje stavebníctvu a je stíhaný políciou.

 

Šéf Lesnej správy Lány Balák bol tento rok neprávoplatne odsúdený na tri roky väzenia za zmanipulovanie zákazky, ktorá sa týkala úprav svahov okolo vodnej nádrže Klíčava. Okrem toho dostal aj peňažný trest vo výške 1,8 milióna korún.

 

Balák však vďaka podpore prezidenta Miloša Zemana (76) aj kancelára Vratislava Mynářa (54) stále zostáva vo funkcii. "Ja by som chcel veľmi poďakovať pánovi riaditeľovi Balákovi, ktorý sa s láskou a starostlivosťou stará o Lány. Poznáme sa už niekoľko rokov. A ja viem, že jeho práca nie je povolanie, ale poslanie," ocenil  Zeman verejne prácu svojho "priateľa a zamestnanca".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies