Eurovoľby prebehnú už v máji tohto roku

NETKY.SK • 2 Január 2019, 11:35 • 2 min
Eurovoľby prebehnú už v máji tohto roku

BRATISLAVA - Hoci sa voľby do Európskeho parlamentu konajú na konci mája, už dnes je jasné, že súčasná Európska komisia bude pracovať minimálne do konca roka. Obyvatelia EÚ zvolia nový Európsky parlament, následne krajiny navrhnú svojich kandidátov na eurokomisárov. Tých potom čakajú vypočutia v parlamente a následne to všetko ešte musí schváliť predseda Európskej komisie.

slovakia

left justify in out

To je proces, ktorý nejakú chvíľu trvá. Vzhľadom na to, že v predchádzajúcom období, keď to zďaleka nebolo také rozdrobené a nebolo toľko populistov a extrémistov, to zabralo deväť mesiacov, kým sa vytvorila nová Komisia. Je teda pravdepodobné, že teraz bude proces prinajmenšom rovnako zdĺhavý.

 

img

európsky parlament, Brusel, Belgicko

ZDROJ: Pixabay


Vo všeobecnosti sa predpokladá, že dve hlavné frakcie v EP – frakcia európskych ľudovcov (EPP) a socialistov (PES) stratia väčšinu. Naopak, očakáva sa nárast populistických a extrémistických síl, pričom sa čoraz častejšie spomína obava, že by sa strany, ktoré sú zatiaľ ukotvené v existujúcich frakciách, mohli spojiť s novými protieurópskymi silami a vytvoriť vlastnú frakciu. 

„To, čoho sa máme obávať, si myslím, je nárast extrémistických a populistických síl, ktorých cieľom nie je niečo vylepšiť, ale ktorých cieľom je niečo rozbiť. A to je tá hrozba," povedal na margo rastúcich protieurópskych tendencií Miko.

 

img

zástupca EK na Slovensku Ladislav Miko

ZDROJ: TASR


Pokiaľ ide o meno predsedu Komisie, pri posledných voľbách sa zaviedol princíp tzv. spitzenkandidátov. To znamená, že frakcie nominujú svojich kandidátov a tá, ktorá získala najviac hlasov, by získala kreslo predsedu. Keďže naposledy získali najviac hlasov ľudovci, najvyššieho postu sa ujal bývalý luxemburský premiér Jean-Claude Juncker. Tento proces sa vymanil z kontepencie Európskej rady, ktorá dovtedy šéfa Komisie sama vyberala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona