Miloš Zeman po prvý raz od volieb prijal Bohuslava Sobotku na Pražskom hrade

NETKY.SK • 6 December 2013, 08:00 • 2 min
Miloš Zeman po prvý raz od volieb prijal Bohuslava Sobotku na Pražskom hrade

PRAHA - Predseda Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) Bohuslav Sobotka, ktorého dnes už po štvrtý raz od predčasných volieb a po prvý raz na Pražskom hrade prijal prezident ČR Miloš Zeman, odmietol po tejto schôdzke hlavou štátu predtým naznačenú možnosť, že prezident by mohol neakceptovať niektorého z kandidátov na post vo vláde.

slovakia

left justify in out

"Žijeme v parlamentnej demokracii, kde je rozhodujúca vôľa občanov," citoval Sobotku internetový server iDNES.cz. "Ja si nespomínam, že by od vzniku Českej republiky prezident niekedy odmietol menovať člena vlády, ktorého mu navrhol predseda vlády... Prezident má právo vec komentovať, ale ústava mu neposkytuje právo odmietnuť návrh na menovanie člena vlády, predložený premiérom," vyhlásil už skôr Sobotka.

Líder sociálnej demokracie predložil dnes prezidentovi časť koaličnej dohody s hnutím ANO a ľudovcami z KDU-ČSL, ktorá by mala upravovať pravidlá fungovania ich budúcej koaličnej spolupráce. Sobotka súčasne informoval Zemana o návrhu na rozdelenie jednotlivých vládnych postov.

Sobotka po asi 90-minútovom stretnutí so Zemanom  zdôraznil, že zodpovednosť za zloženie vlády má premiér a strany, ktoré sa dohodnú na jej vytvorení. Diskusiu o špekuláciách, podľa ktorých prezident má výhrady voči tomu, aby českú diplomaciu viedol doterajší tieňový minister zahraničných vecí ČSSD Lubomír Zaorálek, považuje Sobotka v súčasnosti za predčasnú.

Mimochodom, prezident sa dnes k tejto súvislosti konkrétne tiež odmietol vyjadriť, avšak s tým, že má prípadne právo kandidáta odmietnuť.

Sobotka privítal fakt, že prezident nemá problém s vymenovaním Andreja Babiša do čela rezortu financií, čo Zeman povedal ešte pred dnešnou schôdzkou s lídrom ČSSD. Predpokladom je schválenie zákona o štátnej službe snemovňou v prvom čítaní.

Predseda ČSSD sa s prezidentom zhodol aj na názore, že súčasné dvojvládie na čele českej polície by mal riešiť až nový minister vnútra.

Bohuslav Sobotka ráta s tým, že menoslov členov budúcej vlády prinesie prezidentovi do konca roka. Ústredný výkonný výbor ČSSD by už na budúci týždeň mal rozhodnúť, či koaličnú dohodu schváli širšie vedenie strany, alebo sa v priebehu januára uskutoční v rámci sociálnej demokracie vnútrostranícke referendum, ktoré rozhodne o koaličnej dohode. Momentálne vidí líder ČSSD oba varianty ako rovnocenné. Zeman dnes dal najavo, že práve od tejto procedúry bude závisieť aj termín vymenovania Bohuslava Sobotku za nového premiéra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies