O čom Čína intenzívne rokuje s WHO?

NETKY.SK • 6 Október 2020, 14:31 • 2 min
O čom Čína intenzívne rokuje s WHO?

V pandémii patria k najúspešnejším, chcú pomôcť aj certifikovaním svojej vakcíny na svetové použitie, preto rokujú so Svetovou zdravotníckou organizáciou.

slovakia

left justify in out

Peking - Aj Čína sa chce výraznejšie zapojiť k pomoci v rámci súčasnej pandémie nového koronavírusu. Preto v súčasnosit prebiehajú rokovanie so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), aby sa tak zabezpečila certifikácia nimi používanej lokálnej vakcíny.

 

Peking ju takto chce rozšíriť do celého sveta. Prvým krokom k tomu je posúdenie práve zo strany WHO. V utorok o tom správu predniesla predstaviteľka WHO Socorro Escalanteová a agentúra Reuters. 

 

 

Lokálne vyrábané očkovacie látky už dali v najľudnatejšej krajine sveta státisícom najnutnejších pracovníkov. Dostali ju aj iní, ktorých však považovali za vysoko ohrozených koronavírusom. A to aj napriek tomu, že sa ešte neskončilo klinické testovanie. Práve preto sa odborníci boja, či vakcína je dostatočne bezpečná.

 

Escalanteová, ktorá v organizácii koordinuje základnú medicínu a zdravotnícke technológie, prezradila, že Peking mal s WHO už predbežné diskusie. Radili sa, ako zaradiť vakcínu do zoznamu pre núdzové použitie.
 

 

Takéto zaradenie na núdzové použitie je procedúra umožňujúca posúdenie neschválených vakcín a liečebných metód. Zároveň tiež umožní urýchlené sprístupnenie v situáciách, ktoré sa vyznačujú ohrozením verejného zdravia. Pomáha to členským krajinám WHO i distribučným agentúram OSN stanoviť prijateľnosť vakcín.
 

Peking už vlastní minimálne štyri experimentálne vakcíny proti COVIDu-19, ktoré sa nachádzajú už v poslednom štádiu klinických testov. Dve z nich vyvíja spoločnosť China National Biotec Group (CNBG) a ďalšie Sinovac Biotech a CanSino Biologics. Testovanie týchto vakcín prebieha napríklad v Pakistane, Brazílii či Rusku.

 

 

Agentúra Reuters dodala, že Spojené arabské emiráty minulý mesiac schválili vakcínu CNBG na núdzové použitie. Stala sa tak prvou krajinou v zahraničí, ktorá dala núdzové povolenie pre jednu z čínskych vakcín. Udialo sa tak iba 6 týždňov po začatí testov na ľuďoch v SAE.

 

Dezinfekčné gély, ale aj rúška, si môžete objednať aj na stránke shop.netky.sk



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies