Podľa Kolíkovej je namieste pýtať sa, aká je zodpovednosť štátu v prípade pochybení v advokácii

NETKY.SK • 11 Jún 2021, 14:29 • 2 min
Podľa Kolíkovej je namieste pýtať sa, aká je zodpovednosť štátu v prípade pochybení v advokácii

BRATISLAVA - Je namieste pýtať sa, aká je zodpovednosť štátu nastaviť mechanizmy tak, aby v prípade, že dôjde k vážnym pochybeniam v advokácii, ktoré krivia spravodlivosť, došlo k náprave a k vyvodeniu zodpovednosti.

slovakia

left justify in out

Povedala to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková v dnešnom príhovore na Konferencii advokátov 2021. S otázkou nastavenia správnych mechanizmov voči advokácií sa šéfka rezortu spravodlivosti obrátila aj na Benátsku komisiu. V tlačovej správe o tom informoval Peter Bubla z tlačového oddelenia ministerstva spravodlivosti.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Ministri Mikulec a Naď poskytli vyjadrenia o zásahu v centrále NAKA


Kolíková však zároveň zdôraznila, že advokácia je úplne kľúčová pre fungovanie právneho štátu, pretože vyvažuje postavenie tých, ktorí čelia neprávosti. „Každý by mal mať prístup ku kvalitnej právnej pomoci a určite by štát nemal mať možnosť zasahovať do obsahu zastupovania klienta,“ pokračovala s tým, že kvalita výkonu advokácie je v zásade v rukách Slovenskej advokátskej komory a jej členov.

 

Súvisiaci článok: Iniciatíva advokátov za právny štát požiadala o prešetrenie informácie o ovplyvňovaní výpovedí kajúcnikov

Ako doplnila ministerka v otázke zodpovednosti štátu pri nastavovaní právnych mechanizmov, v prípade pochybení v advokácii nenašli so SAK úplnú zhodu. „Preto som sa v nejakej fáze dialógu obrátila aj na Benátsku komisiu, aby sme danú odpoveď dostali,“ uviedla.

 

Mohlo by vás zaujímať: V putách opäť skončil advokát Martin Ribár!

Druhá otázka, ktorú sa šéfka rezortu Benátskej komisie spýtala, tiež súvisí s kvalitou. „A síce, či potenciálne k vyššej kvalite poskytovania právnych služieb, a to aj na pozadí zmien v právnických povolaniach súvisiacich s rozvojom technológií a spoločenskými premenami, nevedie cesta cez otvorenie tohto priestoru pre viaceré stavovské organizácie,“ vysvetlila Kolíková. Príhovor ministerka uzavrela s tým, že je otvorená akejkoľvek odpovedi od Benátskej komisie.

 

Prečítajte si: Veronika Remišová pritvrdzuje voči Márii Kolíkovej. Verejnosti pripomenula, v ktorej vláde sedela!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona